dc.contributor.advisor | Kouřil, Jan | |
dc.contributor.author | Petr, Miloš | |
dc.date.accessioned | 2021-11-19T11:45:22Z | |
dc.date.available | 2021-11-19T11:45:22Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.date.submitted | 2012-05-04 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/1082 | |
dc.description.abstract | Náplní mé diplomové práce bylo testování šesti druhů krmiv, při třech opakování v recirkulačním systému s biologickým čištěním vody. Testované ryby sumečka afrického (Clarias gariepinus) byly v hmotnosti 200 ? 800 g/ks nasazeny ve shodném počtu do 18 akvárií při objemu 190 l/akvárium. Celý experiment probíhal v 5 dílčích třítýdenních období v intenzivním chovu laboratoře Řízené reprodukce ryb FROV JCU. Průměrná teplota vody během experimentu byla 27 °C.
Cílem práce zejména bylo sledování produkční účinnosti testovaných krmiv, rychlost růstu ryb, krmné koeficienty a finanční nákladovost. Následně byla stanovena výtěžnost, organoleptické hodnocení a laboratorně zkoumáno chemické složení masa.
Dosažené výsledky produkčních indikátorů vycházely nejpříznivěji u krmiv Haltáp (SGR=0,81 %; RGR=126 %; FCR=1,45), Coppens TROCO SUPREME-22 (SGR=0,73 %; RGR=105 %; FCR=1,19), Coppens TROCO PRIME-18 (SGR=0,68 %; RGR=97 %; FCR=1,26).
Nejnižších nákladů na 1 kg přírůstku v průměru bylo zaznamenáno u krmiv Haltáp a Aller Aqua Focus (45 Kč a 46 Kč).
V rámci organoleptické analýzy bylo zjištěno kladné a pozitivní hodnocení masa u všech testovaných ryb. Chemické složení masa bylo z hlediska obsahu bílkovin a tuků nejpříznivěji zdokumentováno u maďarského krmiva Haltáp (bílkoviny=19,22 % a tuky=4,85 %). | cze |
dc.format | 80 s. | |
dc.format | 80 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | sumeček africký (Clarias gariepinus) | cze |
dc.subject | testování | cze |
dc.subject | krmiva | cze |
dc.subject | produkční ukazatele | cze |
dc.subject | chemické složení masa | cze |
dc.subject | organoleptická analýza | cze |
dc.subject | African catfish (Clarias gariepinus) | eng |
dc.subject | testing | eng |
dc.subject | feeds | eng |
dc.subject | production efficiency | eng |
dc.subject | chemical composition of meat | eng |
dc.subject | organoleptic analysis | eng |
dc.title | Testování produkční účinnosti vybraných komerčních krmiv pro tržního keříčkovce červenolemého (Clarias gariepinus) | cze |
dc.title.alternative | The efficiency testing of production commercial feeds for african catfish (Clarias gariepinus) | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 24946 | |
dc.description.abstract-translated | In my diploma thesis I was tested six types of feed. I tested in 3 repetitions in the recirculating system with biological treatment of water. Tested fishes african catfish (Clarias gariepinus) weighted between 200 ? 800 g per piece, were deployed into 18 aquariums with volume of 190 litres per aquarium. The whole experiment took place in five partial 3-week periods in the intensive breeding of the laboratory - controlled reproduction of fishes FROV JCU. The average water temperature during the experiment was 27 °C.
The main objective of the thesis was to observe production efficiency of tested types of feed, speed of the growth of fishes, feed rates and financial costs. Afterwards, determinativ of yield and organoleptic evaluation was determined, followed by laboratory examination of composition of meat.
The results of production indicators (Specific Growth Rate, Relative Growth Rate, Food Conversation Ratio) were most favorable for 3 types of feed ? Haltáp (SGR=0,81 %; RGR=126 %; FCR=1,45), Coppens TROCO SUPREME-22 (SGR=0,73 %; RGR=105 %; FCR=1,19), Coppens TROCO PRIME-18 (SGR=0,68 %; RGR=97 %; FCR=1,26).
The lowest costs for 1 kg of fish increment were achieved for these specific types of feed Haltáp and Aller Aqua Focus (45 Kč a 46 Kč).
In the organoleptic analysis was found positive evaluation of meat of all tested fishes. Chemical composition of meat was (in term of proteins and fats content) most favorably documented for the hungarian feed called Haltáp (proteins=19,22 % and fats=4,85 %). | eng |
dc.date.accepted | 2012-06-19 | |
dc.description.department | Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Rybářství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |