Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKouřil, Jan
dc.contributor.authorFlokovič, Ondřej
dc.date.accessioned2021-11-19T11:45:26Z
dc.date.available2021-11-19T11:45:26Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-12
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/1092
dc.description.abstractV experimentálních podmínkách při teplotě 20°C byl ve 3 opakováních proveden odchov sedmi skupin různého původu okouna říčního (Perca fluviatilis) od vykulení váčkového plůdku až do věku 278dní při intenzivním krmení s použitím krmiva BioMar Inicio plus 0,5mm s obsahem 15% tuků a v pozdějším rozkrmu bylo použito krmivo BioMar Inicio plus 1,1mm s obsahem 18% tuku. Průměrná finální hmotnost ryb v jednotlivých skupinách se pohybovala mezi 79,4g až 27,63g. Na závěr růstového testu bylo provedeno stanovení výtěžnosti (hmotnostní podíl filetů bez kůže, na celkové hmotnosti), dále základní chemická analýza filetů (obsah sušiny, N-látek, tuků, popela) a organoleptické posouzení kvality svaloviny. Nebyl zjištěn žádný vliv původu ryb na výtěžnost. Průměrné hondnoty se pohybovaly mezi 35,41% -32,21%, ale byl zjištěn vliv původu na obsah N-látek. Nejnižší hodnoty byly stanoveny u populace ze severu Německa 77,52% a naopak nejvyšší hodnoty byly stanoveny u populace ze Štrbského plesa 80,35%. Nejnižší obsah tuků byl zjištěn opět od populace ze severu Německa 7,14% a naopak nevyšší obsah tuku byl zjištěn od populace ze Slovenska 8,66%. Výsledky organoleptické analýzy neukázaly zásadní rozdíly. Celkově možno konstatovat, že sledování neprokázalo významné vlivy původu ryb na sledované parametry, což potvrzují výsledky podobných sledování provedených jinými autory např. u pstruha a kapra.cze
dc.format97 s. (101 358 znaků)
dc.format97 s. (101 358 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectOkoun říčnícze
dc.subjectvýtěžnostcze
dc.subjectchemická analýzacze
dc.subjectorganoleptické vlastnosticze
dc.subjectpopulacecze
dc.subjectEuropean percheng
dc.subjectyieldeng
dc.subjectchemical analysiseng
dc.subjectorganoleptic propertieseng
dc.subjectpopulationeng
dc.titleVliv původu intenzivně odchovávaného okouna říčního (<i>Perca fluviatilis</i>) na výtěžnost, chemické složení a organoleptické vlastnosti jeho masacze
dc.title.alternativeThe influence of origin in intensively bred European perch (<i>Perca fluviatilis</i>) on mass yield, chemical composition and organoleptic properties of its meateng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag27838
dc.description.abstract-translatedA breeding of seven European perch (Perca fluviatilis) groups of various origin was carried out under experimental conditions at 20°C temperature since the hatching of larval fish up till the age of 278 days, with intensive feeding using BioMar Inicio plus 0,55mm fodder with 15% fat content and BioMar Inicio plus 0,1mm fodder with 18% of fat content in later initial feeding. The average final weight of fish in the individual groups ranged between 79,4g and 27,63g. Mass yield statement (mass fraction of skinless filets, on the total mass), basic chemical analysis of filets (dry matter, crude protein, lipids and ash content) and organoleptic evaluation of musculature quality were carried out in the final stage of the growth test. No influence of the fish origin on the mass yield was detected. The average values ranged between 35,41% and 32,21%, but an influence of origin on crude protein content was discovered. The lowest values were determined in the population from the north of Germany 77,5% and the highest values on the contrary were determined in the population from the Štrbské Pleso lake 80,35%. The lowest lipids content was determined again in the population from the north of Germany 7,14%, while the highest fat content was detected in the population from Slovakia 8,66%. The results of organoleptic analysis didn't show substantial differences. Overall it can be stated that the monitoring didn't prove any substantial influences of fish origin on the parameters observed, which is confirmed by results of similar observations carried out by other authors e.g. with trout and carp.eng
dc.date.accepted2014-06-18
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam