• Amarant jako netradiční potravina ve výživě člověka 

      Šestáková, Irena (Jihočeská univerzita, 2014)
      Bakalářská práce se zabývá amarantem (Amaranthus spp.) jako netradiční složkou ve výživě člověka. Rod Amaranthus L. patří do čeledi Amaranthaceae. Laskavec je jednoletá dvouděložná C4 rostlina. Semena jsou hladká, čočkovitá ...
    • Bioflavonidy ve výživě člověka a jejich význam v prevenci civilizačních chorob 

      Skočná, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
      Bakalářská práce se zabývá bioflavonoidy a jejich přínosem pro lidský organismus. Je zde popsaná historie, charakteristika bioflavonoidů, chemické složení a jejich zdroje v potravinách. V další části se práce zaměřuje na ...
    • Funkční potraviny ve výživě člověka 

      Zevlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
      Bakalářská práce se zabývá funkčními potravinami a jejich rolí ve výživě člověka. Je zde popsána historie funkčních potravin, jejich charakteristika, složky, vyhodnocení jednotlivých druhů a vliv na zdraví konzumenta. Na ...
    • Hodnocení stravovacích návyků u dětí předškolního věku 

      Madejová, Nina (Jihočeská univerzita, 2013)
      Cílem bakalářské práce je posoudit stravovací návyky u dětí předškolního věku. Šetření bylo provedeno ve vybrané mateřské škole Palackého v Třebíč ve školním roce 2011/2012 a 2012/2013. Výzkumu se celkem zúčastnilo 42 dětí ...
    • Mléčná výživa ve školských zařízeních v ČR a EU 

      Kluiber, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
      Mléko a mléčná výživa jsou důležitou součástí racionální výživy dětí. Mléko obsahuje snadno vstřebatelné bílkoviny potřebné pro růst, vývoj a obnovu tkání. Mléčný tuk je, mimo jiné, bohatým zdrojem vitaminů a sacharidy ...
    • Netradiční rostlinné oleje ve výživě člověka a jejich zdravotně preventivní význam 

      Hálová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2018)
      Bakalářská práce je zaměřena na využití netradičních olejů ve výživě člověka. Oleje se mohou získávat odlišnými způsoby. Jedná se o mechanické a fyzikální procesy, které ovlivňují obsah některých funkčních látek v olejích. ...
    • Potravinářské využití konopného semene a jeho význam v racionální výživě člověka 

      Osinková, Radka (Jihočeská univerzita, 2018)
      Konopí seté (Cannabis sativaL.) patřilo již od pradávna k plodinám s širokým využitím v nejrůznějších odvětvích,od lékařství, textilního průmyslu a papírenství až po výrobu provazů či tětiv do luků. Díky své adaptabilitě ...
    • Racionální výživa a pohybová aktivita jako součást zdravého životního stylu 

      Plojharová, Anna (Jihočeská univerzita, 2013)
      Bakalářská práce se zabývá zdravým životním stylem a způsobem života s ním spojeným. Je zde zahrnut význam racionální výživy a pohybové aktivity. V práci je popsáno správné složení stravy a důležitých živin v průběhu dne. ...
    • Využití stévie sladké (Stevia rebaudiana, Bertoni) ve výživě člověka 

      Küffnerová, Nela (Jihočeská univerzita, 2016)
      Bakalářská práce je zaměřena na využití stévie sladké (Stevia rebaudiana var. Bertoni) ve výživě člověka, jako alternativní sladidlo s řadou vedlejších, pozitivních účinků. Stevia rebaudiana var. Bertoni, známá také pod ...
    • Význam a využití bezlepkových obilovin v pekařství 

      Pechová, Klára (Jihočeská univerzita, 2016)
      Bílkovinný komplex obilných zrn zvaný lepek se skládá ze dvou bílkovinných frakcí, prolaminů a glutelinů. Vlastnosti lepkových bílkovin jsou základem pro využití při zpracování v pekařském průmyslu. Tvoří strukturu a ...
    • Význam a zdroje selenu ve výživě člověka 

      Kratochvílová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
      Bakalářské práce je zaměřena na funkce selenu ve výživě člověka. Selen je esenciální stopový prvek důležitý pro lidské zdraví. Jeho dostupnost závisí na koncentraci selenu v půdě. Průměrné příjmy selenu u obyvatel České ...
    • Význam probiotik a prebiotik ve výživě člověka 

      Ševčíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
      Bakalářská práce se zabývá probiotiky, prebiotiky a složením střevní mikroflóry. Význam střevní mikroflóry byl dlouhou dobu velmi podceňován. S rozvojem vědy docházelo k poznatkům o jejích pozitivních přínosech a složení. ...
    • Výživa člověka jako součást prevence osteroporézy a osteomalacie 

      Brabcová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
      Bakalářská práce se zabývá onemocněním osteoporózou a osteomalacií. Je zde popsáno složení kostí, historie výskytu osteoporózy, charakteristika osteoporózy, osteomalacie a rozdíl mezi těmito kostními chorobami. V další ...
    • Zařazování nemléčných příkrmů do výživy kojenců 

      Vrbasová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
      Zařazování nemléčných příkrmů do stravy kojenců je velice zásadní období. Kojenec nyní potřebuje veškeré živiny v neoptimálnějším poměru. Zařazování jednotlivých potravin do výživy takto malých dětí má svá pravidla. Alergenní ...