Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorNovotná, Romana
dc.contributor.authorRoubíčková, Markéta
dc.date.accessioned2021-11-30T09:53:20Z
dc.date.available2021-11-30T09:53:20Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11381
dc.description.abstractTravní porosty tvoří v České republice významný krajinotvorný prvek a současně jsou jednou ze základních složek krmných dávek přežvýkavců a koní. V souvislosti s produkčními funkcemi travních porostů je důležitá kvalita píce, zejména u vysokoužitkových dojnic. Pro vytvoření kvalitního objemného krmiva je základním předpokladem sklizeň trav v optimálním termínu zralosti, který zásadně ovlivňuje obsah živin, energie a stravitelnost. V letech 2009 a 2010 byl sledován růst, vývoj a rychlost stárnutí píce u vybraných odrůd trav. Na šlechtitelské stanici Větrov byly odebírány vzorky trav, usušeny a následně zanalyzovány v laboratoři na katedře rostlinné výroby Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkem bylo zanalyzováno osmnáct odrůd trav, odebíraných v sedmi postupných termínech v měsíci květen a červen. U všech vzorků byl laboratorně stanoven obsah sušiny, popelovin, vlákniny a u vybraných odrůd trav ještě stravitelnost. Výnosy suché píce postupně rostly. Současně se u všech odrůd trav během stárnutí porostu zvyšoval obsah vlákniny, což korespondovalo se zhoršující se stravitelností. Nejvyšší stravitelnost dosáhly, v běžném termínu senážování v této oblasti, jílek vytrvalý Lonar a jílek mnohokvětý Prolog. Naopak nejnižší stravitelnost byla zjištěna u kostřavy rákosovité Proba.cze
dc.format114 s.
dc.format114 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecttrávycze
dc.subjectodrůdacze
dc.subjectkvalita pícecze
dc.subjectfenofázecze
dc.subjectvlákninacze
dc.subjectstravitelnostcze
dc.subjectgrasseseng
dc.subjectspecieseng
dc.subjectforage qualityeng
dc.subjectphenophaseeng
dc.subjectroughageeng
dc.subjectdigestibilityeng
dc.titleSledování růstu, vývoje a rychlosti stárnutí píce u vybraných druhů travcze
dc.title.alternativeFollowing the growth, development, and speeds the aging of selected forage grasses.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag14931
dc.description.abstract-translatedThe grasslands are in the Czech Republic a significant element of the landscape and also one of the essential components of diets of ruminants and horses. In connection with the production function of grasslands is an important forage quality, especially in dairy cows with high yielding. To create high quality roughage is essential for the optimal harvest of grass maturity date, which significantly affects the nutrient content, the energy and digestibility. Between 2009 and 2010 was monitored growth, development and the speed of aging in selected varieties of forage grasses. In the breeding station Větrov grasses were sampled, dried and then analyzed in a laboratory at the Department of Crop Production University of South Bohemia in the České Budějovice. Eighteen varieties of grasses collected in seven successive terms in the month of May and June were total analyzed. In all samples were laboratory way determined dry matter, ash, fiber and in selected varieties of grasses digestibility. Dry forage yields increased gradually. In the process of aging occurs between phenological for all the analyzed varieties of grasses, was increasing fiber content, which corresponded to the decreasing digestibility. The highest digestibility reached in the current term in the field of silage ryegrass Lonar and italian rye grass Prolog. The lowest digestibility was observed fescue Proba.eng
dc.date.accepted2011-06-09
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecné zemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam