Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorHubená, Šárka
dc.date.accessioned2021-11-30T09:53:22Z
dc.date.available2021-11-30T09:53:22Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11384
dc.description.abstractCílem diplomové práce byla analýza mikrobiologických a hygienických ukazatelů ve vybraném zemědělském podniku, posouzení změn v průběhu roku,vysvětlení příčin jejich rozdílů a navržení postupů vedoucích ke zlepšení dosavadního stavu. V období od června 2008 do února 2011 byly pravidelně odebírány vzorky syrového kravského mléka se zaměřením na celkový počet mikroorganismů (CPM) a počet somatických buněk (PSB) v chovu Dolní Bukovsko a v chovu Popovice. Při statistickém zpracování dat byly pro výpočty výsledků využity programy Microsoft Excel a Statistica Cz 6.1. Vyšší průměrné hodnoty CPM a PSB byly zaznamenány v chovu Dolní Bukovsko. Nicméně, průměry pro tyto dva chovy jsou v souladu s právními předpisy Evropské unie a České republiky (CPM ?100.000 tis/ml a PSB ?400.000 tis/ml). Průměrné hodnoty PSB překročily limit pro zdravé stádo, a to PSB ?200 tis/ml, což ukazuje možný výskyt subklinických mastitid a s tím spojené značné ekonomické ztráty ve výrobě mléka.cze
dc.format53 s.
dc.format53 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkravské mlékocze
dc.subjecthygienická a mikrobiologická jakostcze
dc.subjectcelkový počet mikroorganismůcze
dc.subjectpočet somatických buněkcze
dc.subjectbulk milkeng
dc.subjecthygienic and microbiological qualityeng
dc.subjecttotal bacterial counteng
dc.subjectsomatic cell counteng
dc.titleANALÝZA VYBRANÝCH JAKOSTNÍCH UKAZATELŮ SYROVÉHO KRAVSKÉHO MLÉKA V ZEMĚDĚLSKÉM PODNIKUcze
dc.title.alternativeANALYSIS OF SELECTED INDICATORS OF QUALITY OF RAW COW'S MILK IN AGRICULTURAL ENTERPRISEeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag15038
dc.description.abstract-translatedThe aim of my thesis was to analyze the quality parameters of raw bulk milk with a focus on hygienic and microbiological quality. For this purpose we choose two markers: somatic cell count (SCC) and total bacterial count (TBC). Data were obtained from two dairy farms Dolní Bukovsko and Popovice for the period from June 2008 to February 2011. For statistical evaluation was used MS Excel and Statistics 6.0. SCC and the average TBC values were recorded at higher density in Dolní Bukovsko. However, the averages for these two breeds are consistent with the legislation of the European Union and the Czech Republic (both TBC (?100,000/ml) and SCC (?400,000/ml)). Even though the average TBC value exceeded the limit of the breeding herd health PSB ? 200 thousand / ml, indicating the possible presence of subclinical mastitis and bonded with the considerable economic losses in milk production.eng
dc.date.accepted2011-06-21
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineProvozně podnikatelský oborcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam