Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKadlec, Jaromír
dc.contributor.authorHlavatý, Miroslav
dc.date.accessioned2021-11-30T09:53:29Z
dc.date.available2021-11-30T09:53:29Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11396
dc.description.abstractCílem diplomové práce je posoudit skladbu jídelního lístku na vybrané základní škole v Suchém Vrbném v Českých Budějovicích pro děti ve věkové kategorii sedm až dvanáct let z hlediska zastoupení jednotlivých potravin a saturace makronutrienty a vybranými mikronutrienty dle nutričních požadavků pro školní mládež. Hodnocení probíhalo ve druhé, čtvrté a šesté třídě. Výzkumu formou testu stravovacích zvyklostí a pohybových aktivit se zúčastnilo 64 probandů (chlapci a dívky). Práce se zabývá: -Nutrič í kvalitou školních obědů; -Měřením hmotnosti a výšky dětí vybraných tří tříd na začátku a konci zkoumaného období, stanovení BMI, a vyhodnocení změn; -Stanovením průměrného finančního nákladu na přípravu oběda; -Posouzením pestrosti stravy a frekvencí pokrmů v měsíci -Plněním potravinového koše; -Měřením hmotností jednotlivých komponent oběda; -Nutričním testem, který se zabýval posouzením stravovacích zvyklostí a pohybových aktivit dětí ve věku 7 ? 12 let; -Zjištění vývoje stravovacích změn u dětí v přechodu na druhý stupeň základní školy; -Zpracováním hypotéz, které se zaměřují na pitný režim, BMI a pohybovou aktivitu. Procentní hodnoty jednotlivých živin, získané z obědů, představují podíl na doporučeném denním příjmu pro celý den. Příjem energie splňující optimální část příjmu 35 % doporučené denní dávky byl docílen pouze u dívek čtvrté třídy. Ostatní kategorie chlapců a dívek se odchylovaly o 5 - 9 %. Bílkoviny byly u druhé a čtvrté třídy splněny nadlimitně, v šesté třídě dosahoval 79,65 - 82% doporučeného denního příjmu. Příjem tuků byl splňoval optimum 30 - 35 %. Podíl sacharidů byl po celu dobu sledován na nízké hranici 19 - 24,69 %. Vláknina se na přijatelné hranici 29 - 37,41 %. Z makroprvků byl vápník hrazen jen z malé části v rozmezí od 15,8 - 18,46 %, čili příjem je nedostatečný. Příjem hořčíku byl splněn z 41,86 - 59,1 %. Draslík dosahoval průměrně 53,6 - 59,66 %. Z mikroprvků bylo železo hrazeno z 42,37 - 48,91 %, zinek z 41,15 - 52,91 %, selen 59,1 - 175,21 %. Vitamin A dosáhl 60,78 - 89,23 %, vitamin E 38,66 - 55,1 % a vitamin C 58,81 - 66,0 %. Vitamin B6 byl hrazen z 38,58 ? 47,83 % Vitamin B6 a B12 byl za celé sledované období doplněn nadstandardně. Měřením hmotnosti a výšky v kombinaci s věkem a následným zpracováním BMI bylo zjištěno, že ve druhé třídě jedna dívka trpí nadváhou, jedna dívka a jeden chlapec obezitou. Ve čtvrté třídě jsou zkoumaní žáci v optimu. V šesté třídě trpí dvě žákyně a čtyři žáci nadváhou. V procentním vyjádření je podle mého výzkumu ve věku dětí 7-12 let 3,2 % obézních a 9,15 % s nadváhou. Průměrný náklad na přípravu oběda dosáhl 42 Kč. Frekvence jídel je nedostačující pro luštěniny a ryby. Podíl ovoce je splněn, zelenina je nedostačující. Malý je také podíl sladkých a bezmasých jídel a mléka. Naopak nadměrná je četnost jídel z kuřecího a vepřového masa. Polévky podle návrhu ministerstva zdravotnictví drožďová a luštěninová jsou splněny optimálně.Kontrolou plnění potravinového koše dle vyhlášky 107/2005 byly zjištěny průměrné hodnoty za celé sledované období pro maso 92,9 %, ryby 69,4 %, mléko 54,8 % a mléčné výrobky 72,9 %. Tu y jsou splněny z 69,3 %, cukry z 46 %, zelenina 59,9%, ovoce 124 %, brambory 87,4 % a luštěniny z 54,4 %.cze
dc.format181 s. (358 792)
dc.format181 s. (358 792)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvýživacze
dc.subjectsložení stravycze
dc.subjectzdravícze
dc.subjectpohybcze
dc.subjectpitný režimcze
dc.subjectnadváhacze
dc.subjectobezitacze
dc.subjectdenní režimcze
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectdieteng
dc.subjecthealtheng
dc.subjectexerciseeng
dc.subjectdrinking regimeneng
dc.subjectoverweighteng
dc.subjectobesityeng
dc.subjectdaily patterneng
dc.titleHodnocení nutriční kvality školních obědů a sledování stravovacích návyků a jejich změn u dětí ve věkové kategorii sedm až dvanáct letcze
dc.title.alternativeNutritional quality evaluation of school dinners and monitoring of food habits and their changes at children in age category seven till twelve yearseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag15128
dc.description.abstract-translatedThe diploma paper aims to appraise the composition of menu offered to pupils aged seven to twelve attending the Elementary School (ES) based in Suché Vrbné, a quarter of České Budějovice. The menu was assessed for its contents of macronutrients and a range of chosen micronutrients considered to meet nutritional demands of school children. The research covered 64 examinees (of both sexes) from the second, fourth and sixth grades, and was organized as a test of their dietary habits and physical a tivities. The paper deals with: -Nutritional quality of school lunches; -Weights and statures of children from the relevant grades measured at the beginning and the end of the appraised span of time, with the observed changes evaluated; -Average cost spent to prepare one lunch; -Variety of the food and the numbers of specific dishes taken in a month; -Adherence to the recommended alimentary basket; -Weights of the different components of lunches; -Nutritional test designed to examine dietary habits and physical activities of c ildren aged 7 to 12; -Changes in the diet of children moving up to the senior stage of the Elementary School; -Formulating hypotheses focused on drinking regimen, Body Mass Index (BMI) and physical activities. Percentage of nutrients derived from lunch, represent the proportion of recommended daily intake for the day. The ideal figure of 35 % of the recommended daily energy intake was achieved only in girls of the 4th grade. The other categories of boys and girls ranged between 5 % and 9 %. As regards proteins, these were supplied in the above-the-limit quantities to the 2nd and 4th graders, while the 6th graders received 79,65 % to 82% of the recommended daily intake. Fats kept at the optimal level of 30 % to 35 %. Saccharides stayed at the low level of 19 % to 24,69 % for the entire time of monitoring. Fiber was found to maintain the acceptable level of 29 % to 37,41 %. As regards the macroelements, calcium supply was insufficient - at 15,0 % to 18,46 % only a small portion of what is desirable. Magnesium intake was at 41,86 % to 59,1 %. Potassium reached on average 53,6 % to 59,66 %. As to microelements, iron was supplied at 42,37 % to 48,91 %; zinc at 41,15 % to 52,91 %; selenium at 59,1 % to 175,21 %. Vitamin A reached 60,78% to 89,23 %; vitamin E was at 38,66 % to 55.1%, and vitamin C at 58,81 % to 66,0 %. Vitamin B6 was supplied in the quantity of 38,50 % o 47,83 %. Vitamins B6 and B12 were supplied in above-the-standard quantities for the whole monitored period. Measurements of weights and statures were related to the age and then used to calculated the BMI - thus one 2nd grade girl was found overweight and one boy and another girl of the same grade were found obese. Pupils of the 4th grade kept within the optimal figures. In the 6th grade two girls and four boys registered overweight. Expressed in percentages, the research has showed that in the 7 to 12 age bracket 3.2% of children were obese and 9.15 overweight. The average cost of lunch preparation was 42 CZK. The numbers of specific dishes were revealed inadequate for pulses and fish. The share of fruit was duly met while vegetables were insufficient. Low was observed also the proportion of milk and sweet & meatless dishes. Conversely, the frequency of dishes made of chicken and pork was excessive. Yeast and pulse soups were served optimally, as suggested by the Ministry of Health. Inspection carried out in view of the alimentary basket specified in Decree 107/2005 disclosed these values as average for the entire period of interest: meat 92,9 %; fish 69,4%; milk 54.8 %; milk products 72.9 %. Fats were supplied at the level of 69,3 %; sugar 46 %; vegetables 59.9%; fruit 124%; potatoes 87,4 %; and pulses 54,4 %.eng
dc.date.accepted2011-06-21
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineProvozně podnikatelský oborcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam