Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKadlec, Jaromír
dc.contributor.authorJurásková, Petra
dc.date.accessioned2021-11-30T09:53:38Z
dc.date.available2021-11-30T09:53:38Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11409
dc.description.abstractV diplomové práci se zabývám výživou a stravováním dětí mladšího školního věku. Vlastní výzkum probíhal na ZŠ a ZUŠ Vltava, Bezdrevská 3, České Budějovice a lze ho rozdělit na čtyři části. První část spočívala ve vyhodnocení jídelních lístků v období od září 2009 do června 2010. Jednotlivá jídla byla analyzována pomocí moderního nutričního programu NutriDan a následně porovnávána s normou potřeby energie a vybraných makronutrientů a mikronutrinetů dle Nevorala a kol., (2003). Podle vyhlášky č. 107/2008 Sb., o školním stravování je počítáno v průměru s 35 % z celkové denní výživové dávky na oběd. Ve druhé části výzkumu byla posuzována pestrost jídelních lístků na základě četnosti opakování jednotlivých jídel v měsíci ve školní jídelně. Ve třetí části výzkumu byly sledovány stravovací návyky žáků pomocí dotazníkového šetření. Čtvrtá část spočívala v testování hypotéz. Z provedeného výzkumného šetření bylo zjištěno, že příjem energie byl splněn pouze u žáků první třídy, u třetího a pátého ročníku byl příjem energie nízký. Příjem bílkovin z oběda byl vysoký u všech sledovaných ročníků. Hodnoty přesahovaly 100 % DDD. Plnění tuků bylo u žáků prvního ročníku velmi vysoké, dosahovalo v průměru u chlapců 44,60 % DDD a u dívek 47,27 % DDD. U žáků třetí a páté třídy bylo plnění dostačující. Plnění sacharidů bylo u žáků prvního ročníku dostačující, nízké plnění bylo po celý školní rok u žáků třetího ročníku, kde průměr činil 29,62 % DDD a u pátého ročníku byl průměr 27,67 % DDD. Potravní vláknina byla hrazena u všech dotazovaných žáků v dostatečném množství. Ze sledovaných mikronutrientů byl deficitně hrazen vápník. Plnění vybraných vitamínů bylo vysoké, zvlášť u vitamínů skupiny B. Na nízké hranici plnění se pohyboval vitamín A, který v průměru dosahoval u žáků prvního ročníku 31 % DDD, u žáků třetího ročníku 27,13 % DDD a u žáků pátého ročníku 26,60 % DDD.Z posouzení pestrosti jídelních lístků lze poukázat na nedostateční zastoupení luštěninových polévek, ryb, bezmasých zeleninových pokrmů, ovoce a zeleniny. Vepřové maso bylo v některých měsících zastoupeno nadměrně. Z dotazníkové šetření vyplývá, že s přibývajícím věkem docházelo k poklesu konzumace snídaní, dopoledních svačin a odpoledních svačin, též se snižovala návštěvnost školní jídelny. Pitný režim byl dostatečný. Testované hypotézy prokázaly tyto závěry: BMI index je u dívek vyšší než u chlapců, příjem sacharidů u dětí je vysoký, pitný režim je dostačující.cze
dc.format97 s., 24 s. přílohy
dc.format97 s., 24 s. přílohy
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvýživa dětícze
dc.subjectškolní stravovánícze
dc.subjectpestrost školních obědůcze
dc.subjectdotazníkové šetřenícze
dc.subjectnutrition of childreneng
dc.subjectschool cateringeng
dc.subjectvariety of school luncheseng
dc.subjectquestionnaire-based researcheng
dc.titleKvalita výživy dětí mladšího školního věkucze
dc.title.alternativeNutritional quality of younger pupilseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag15554
dc.description.abstract-translatedThe thesis deals with nutrition and catering for younger school children. The actual research was carried out at Vltava Primary School and Primary School of Arts, Bezdrevská 3, České Budějovice and it can be divided into four parts. The first part was based on assessment of menus in the period from September 2009 to June 2010. The individual meals were analysed by means of modern nutrition software NutriDan and subsequently compared with the standard requirement of energy and selected macronutrients and micronutrients according to Nevoral et al., (2003). Pursuant to Ordinance No 107/2008 Coll. on school catering, the calculation is based on the average figure of 35 % of the total daily nutrition ratio for lunch. In the second part of the research, variety of menus was assessed on the basis of the frequency of repetition of the individual meals in a month in the school canteen. The third part of the research was focused on eating habits of pupils by means of a questionnaire. The fourth part was based on testing of the hypotheses. From the research carried out it was found out that energy intake was only met for the first grade pupils (6-year-olds), for the third grade (8-year-olds) and fifth grade (10-year-olds) the energy intake was low. The protein intake from lunch was high in all the monitored grades. The values exceeded 100 % RDI. Fat content was very high for the first grade pupils and on average it achieved 44.60 % RDI for boys and 47.27 % RDI for girls. For the third and fifth grade pupils it was sufficient. Carbohydrate content was sufficient for the first grade pupils, for the third grade pupils it was low during the whole school year when the average was 29.62 % RDI and for the fifth grade pupils the average was 27.67 % RDI. Fibre was supplied sufficiently for all the questioned pupils. From the monitored micronutrients, calcium was supplied deficiently. The content of selected vitamins was high, especially as regards the B group vitamins. Vitamin A was at the low level of supply, for the first grade pupils it reached 31 % RDI, for the third grade pupils 27.13 % RDI and for the fifth grade pupils 26.60 % RDI. The assessment of variety of menus showed insufficient inclusion of legume soups, fish, vegetarian vegetable dishes, fruit and vegetables. In some months pork meat was included excessively. The questionnaire-based research shows that with growing age, the consumption of breakfasts, morning snacks and afternoon snacks was decreased and also eating in school canteens decreased. Fluid intake is sufficient. The tested hypotheses proved these conclusions: the BMI index of girls is higher than the BMI index of boys,carbohydrate intake is high for children, fluid intake is sufficient.eng
dc.date.accepted2011-06-20
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineProvozně podnikatelský oborcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam