Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBerec, Michal
dc.contributor.authorStará, Zuzana
dc.date.accessioned2021-11-30T09:53:44Z
dc.date.available2021-11-30T09:53:44Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11417
dc.description.abstractVyhledávání vyšší teploty následně po příjmu potravy nazýváme postprandiální termofýlie. Postprandiální termofýlie napomáhá zvýšit stravitelnost potravy. My jsme měřili preferovanou tělesnou teplotu u druhu Uromastyx acanthinurus. Testovali jsme deset jedinců a každý pokus jsme dvakrát opakovali. U sledovaných jedinců byla postprandiální termofýlie prokázána. V průměru se preferovaná teplota zvýšila o 3,82°C po podání potravy. Na marginální hladině významnosti nám vyšla významná pozitivní závislost délky jedinců na rozdílu teplot před a po podání potravy.cze
dc.format22 s.
dc.format22 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpostprandiální termofýliecze
dc.subjectUromastyx acanthinuracze
dc.subjectteplotacze
dc.subjectpreferencecze
dc.subjectpostprandial thermophilyeng
dc.subjectUromastyx acanthinuruseng
dc.subjecttemperatureeng
dc.subjectpreferenceeng
dc.titlePostprandiální termofýlie u trnorepa skalního Uromastyx acanthinuruscze
dc.title.alternativePostprandial thermophily in spiny-tailed agama Uromastyx acanthinuruseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag18275
dc.description.abstract-translatedPostprandial thermophily (PT) is an increase of preferred body temperature following food consumption. PT helps to maximize digestive functions. We compared the preferred body temperature after feeding in a species Uromastyx acanthinurus. We tested ten individuals and repeated each experiment twice. Our results clearly demonstrate the occurrence of postprandial thermophily in Uromastyx acanthinurus. The average temperature raised 3,82°C after feeding. We found the marginal significance of the relationship between temperature before and after feeding and the length of the individual.eng
dc.date.accepted2011-06-09
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineBiologie a ochrana zájmových organismůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělská specializacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam