dc.contributor.advisor | Berec, Michal | |
dc.contributor.author | Stará, Zuzana | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T09:53:44Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T09:53:44Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.date.submitted | 2011-04-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11417 | |
dc.description.abstract | Vyhledávání vyšší teploty následně po příjmu potravy nazýváme postprandiální
termofýlie. Postprandiální termofýlie napomáhá zvýšit stravitelnost potravy. My jsme měřili preferovanou tělesnou teplotu u druhu Uromastyx acanthinurus. Testovali jsme deset jedinců a každý pokus jsme dvakrát opakovali. U sledovaných jedinců byla postprandiální termofýlie prokázána. V průměru se preferovaná teplota zvýšila o 3,82°C po podání potravy. Na marginální hladině významnosti nám vyšla významná pozitivní závislost délky jedinců na rozdílu teplot před a po podání potravy. | cze |
dc.format | 22 s. | |
dc.format | 22 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | postprandiální termofýlie | cze |
dc.subject | Uromastyx acanthinura | cze |
dc.subject | teplota | cze |
dc.subject | preference | cze |
dc.subject | postprandial thermophily | eng |
dc.subject | Uromastyx acanthinurus | eng |
dc.subject | temperature | eng |
dc.subject | preference | eng |
dc.title | Postprandiální termofýlie u trnorepa skalního Uromastyx acanthinurus | cze |
dc.title.alternative | Postprandial thermophily in spiny-tailed agama Uromastyx acanthinurus | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 18275 | |
dc.description.abstract-translated | Postprandial thermophily (PT) is an increase of preferred body temperature
following food consumption. PT helps to maximize digestive functions. We compared
the preferred body temperature after feeding in a species Uromastyx acanthinurus. We tested ten individuals and repeated each experiment twice. Our results clearly
demonstrate the occurrence of postprandial thermophily in Uromastyx acanthinurus.
The average temperature raised 3,82°C after feeding. We found the marginal
significance of the relationship between temperature before and after feeding and the length of the individual. | eng |
dc.date.accepted | 2011-06-09 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Biologie a ochrana zájmových organismů | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělská specializace | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |