Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMoudrý, Jan
dc.contributor.authorKecseiová, Klára
dc.date.accessioned2021-11-30T09:54:22Z
dc.date.available2021-11-30T09:54:22Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11462
dc.description.abstractPráce je zaměřena na efektivnost produkce vybraných konvenčních a ekologických farem v Západních Čechách. Data byla získána na základě dotazníkového šetření z roku 2009, byly z výběrového souboru 60 farem z regionu západní Čechy vybrány 4 farmy. Výběr byl proveden na základě kritérií zahrnujících výměru v ha (rozdělení na velké a malé farmy), systém hospodaření (ekologické a konvenční), a strukturu hospodaření na orné půdě (pěstování sledovaných plodin ? pšenice, oves, brambory). Data byla získána přímo v terénu a telefonickými pohovory s hospodařícími subjekty, z ročenek EZ, situačních a výhledových zpráv a z údajů Českého statistického úřadu a Ministerstva zemědělství. Doplňkové údaje byly získány z databází ÚZEI. U všech vybraných farem byly zjišťovány výnosy plodin, náklady na vybrané plodiny a prodejní ceny za posledních deset let. Ze zjištěných údajů byla vypočtena ekonomická efektivnost pěstování jednotlivých plodin v konvečním a ekologickém systému hospodaření. Z výsledků vyplývá, že výnosy v ekologickém zemědělství jsou u všech vybraných plodin nižší než v zemědělství konvenčním. Výnosy pšenice v ekologickém zemědělství jsou nižší, než v konvenčním způsobu hospodaření průměrně o 40 %, brambory mají také nižší výnos průměrně o 40 % a u ovsa je snížení výnosu o 30 %. Ekonomická efektivnost pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství je srovnatelná se zemědělstvím konvenčním, vzhledem k vyšším výkupním cenám a nižším nákladům. Dokonce i v některých ekologických farmách je pěstování vybraných plodin více ziskové než v konvenčních. Struktura nákladů v ekologickém zemědělství se nejvíce liší od struktury nákladů v konvenčním zemědělství, zejména z hlediska výdajů na hnojení a ošetření během vegetace.cze
dc.format60 s.
dc.format60 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkonvenční farmacze
dc.subjectekologická farmacze
dc.subjectnákladycze
dc.subjectvýnosycze
dc.subjectprodejní cenycze
dc.subjectekonomická efektivnostcze
dc.subjectkonvenční zemědělstvícze
dc.subjectekologické zemědělstvícze
dc.subjectconventional farmeng
dc.subjectorganic farmeng
dc.subjectcrop costseng
dc.subjectcrop yieldseng
dc.subjectselling priceeng
dc.subjectproduction efficiencyeng
dc.subjectconventional farmingeng
dc.subjectorganic farmingeng
dc.titleEfektivnost produkce vybraných konvenčních a ekologických farem v západních Čecháchcze
dc.title.alternativeEfficiency of production of selected conventional and organic enterprises in west Bohemia regioneng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag18978
dc.description.abstract-translatedThe aim of the work is to analyse the production efficiency of conventional and organic farms in the Western Bohemia. Based on the data of questionnaire investigation in 2009 I selected four farms from the Pilsen Region. Evaluative criteria were as follows: the total area under cultivation, farming system (conventional or organic), type of arable crops (especially wheat, oat, potatoes). The data were extracted from terrain investigation, telephone conversations, interview with farmers, yearbook of organic farming, situational review and forecast balance of Czech Statistical Office and Ministry of Agriculture. Supporting data were extracted from ÚZEI database. Crop yields, the costs of crops and selling price in recent 10 years were investigated. From the results it can be concluded, that crop yields in organic farming are lower than crop yields in conventional farming. The yields of wheat growing in organic farming are 40 % lower than in conventional farming. The yields of potatoes growing in organic farming are 40 % lower than in conventional farming and the yields of oat growing in organic farming are 30 % lower than in conventional farming. Production efficiency of chosen crops in organic farming is comparable to conventional farming due to higher redemption price and lower costs. In some organic farms the growing of chosen crops is even more profitable than in conventional farms. Structure of costs in organic farming is the most differential component comparable to conventional farming. It is because of different spending of fertilization and crop management practice.eng
dc.date.accepted2011-06-14
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam