Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorŘíha, Michal
dc.date.accessioned2021-11-30T09:55:04Z
dc.date.available2021-11-30T09:55:04Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-27
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11501
dc.description.abstractV této práci je popsán vývoj legislativních předpisů týkajících se potravinářské problematiky živočišných produktů vydaných v ČR a v EU a je zachycena jejich implementace v potravinářských provozech, zejména z hlediska údajů na etiketách výrobků. V práci jsou dále zaznamenány tyto jednotlivé údaje z etiket získané ve vybraných obchodních řetězcích, pořízená fotodokumentace a porovnání zjištěných výsledků s platnými požadavky ČR. Zjištěné údaje této práce jsou dále porovnány s požadavky zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách, a prováděcí vyhlášky č. 113/2005 Sb. Jednotlivé výrobky ze sledovaných oblastí (masné a mléčné výrobky) jsou dále mezi sebou porovnány (Bodová a zjednodušená bodová metoda) a z hlediska významnosti údajů, sledování údajů spotřebiteli a dalších náležitostí spojených s touto problematikou proběhlo dotazníkové šetření. Z výsledků vyplynula výrazná dominance českých výrobců na našem trhu jak u kategorie mléčných, tak i masných produktů. Z hlediska sledovaných údajů, které jsou výrobci povinni uvádět, nebyla nalezena výrazná pochybení. Pokud výrobkům nějaký údaj chyběl, jednalo se zpravidla jak u masných, tak u mléčných produktů o údaj o výživové (nutriční) hodnotě. Výrobci na sledovaných produktech uváděli veliké množství nepovinných údajů (loga apod.). Měli by se spíše zaměřit jen na některé spotřebiteli preferovaná označení, vzhledem k jejich vysokému počtu a následnou špatnou orientaci v nich pro zákazníka. Spotřebitelé nejvíce preferují loga Klasa a Český výrobek.cze
dc.format102s., (2s.), (117 999 znaků)
dc.format102s., (2s.), (117 999 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpotravinycze
dc.subjectpotravinářské provozycze
dc.subjectlegislativa ČRcze
dc.subjectlegislativa EUcze
dc.subjecttechnická standardizacecze
dc.subjectjakostcze
dc.subjectobsah etiketcze
dc.subjectpovinné údajecze
dc.subjectkomparace údajůcze
dc.subjectloga na potravináchcze
dc.subjectFoodeng
dc.subjectfood plantseng
dc.subjectCR legislationeng
dc.subjectEU legislationeng
dc.subjecttechnical standardizationeng
dc.subjectqualityeng
dc.subjectquality foodeng
dc.subjectcontent of food labelseng
dc.subjectmandatory dataeng
dc.subjectcomparison dataeng
dc.subjectlogos on foodeng
dc.titlePotravinářská legislativa EU a ČR a její implementace v potravinářských provozechcze
dc.title.alternativeFood Legislation of EU and The Czech Republic - Implementation by Food Industryeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag19420
dc.description.abstract-translatedThis work describes the development of legislative provisions relating to the issue of animal products as food, issued in the CR and the EU. This work also reports their implementation in food businesses, particularly in terms of data provided on product labels. During this work product labels were collected in selected chain stores, documented by photography and the obtained results were compared with the applicable requirements of the CR. The observed data of this study are also compared with the requirements of Act No. 110/1997 Coll. Food, and Decree No. 113/2005 Coll. Individual products of the investigated area (meat and dairy products) are also compared with each other (Point method and Simplified Point Method) and in terms of significance, consumer attention and other appurtenances associated with data on product labels were surveyed. The results revealed a strong dominance of Czech manufacturers on our market in categories of both milk and meat products. In terms of characteristics that producers are obliged to provide, no significant errors were found. If the products lacked any indication, it was usually an indication of dietary (nutritional) value for both meat and dairy products. Manufacturers of the products studied provided a large number of optional information (logos, etc.). We conclude they should rather focus on some of consumer-preferred emblems, for there is high number of them and they seem difficult to follow by the customers. Most consumers prefer the Klasa and the ?Český výrobek? (Czech product) logos.eng
dc.date.accepted2012-06-19
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineProvozně podnikatelský oborcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam