dc.contributor.advisor | Maršálek, Miroslav | |
dc.contributor.author | Vránová, Vendula | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T09:56:51Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T09:56:51Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.date.submitted | 2012-04-27 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11581 | |
dc.description.abstract | Cílem práce bylo zjistit složení mléka klisen v jednotlivých fázích laktace a změny v obsahu složek, ke kterým v průběhu laktace dochází. Dále byla zkoumána variabilita v obsahu složek mléka mezi klisnami a případná souvislost v obsahu jednotlivých složek mléka. Byly zjištěny průměrné hodnoty obsahu tuku (1,5%), bílkovin (1,62%), laktózy (6,55%) a sušiny (9,78%) v průběhu pěti měsíců laktace. Bylo zjištěno, že v průběhu laktace klesá obsah tuku (z 1,7% na 1,3%) a bílkovin (z 1,75% na 1,48%). Obsah laktózy a sušiny se nemění. Vyšší variační koeficient byl zjištěn u tuků a bílkovin (mezi 16 -17%), nižší u obsahu laktózy a sušiny (5-6%). Byla zjištěna souvislosti mezi obsahem bílkovin a tuků. Naopak nebyla prokázána souvislost mezi obsahem laktózy a bílkovin, ani mezi obsahem tuku a laktózy. | cze |
dc.format | 47 | |
dc.format | 47 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Kůň | cze |
dc.subject | složení mléka | cze |
dc.subject | složky mléka | cze |
dc.subject | laktace | cze |
dc.subject | mléko klisen | cze |
dc.subject | Horse | eng |
dc.subject | milk composition | eng |
dc.subject | milk ingredients | eng |
dc.subject | lactation | eng |
dc.subject | mare´s milk | eng |
dc.title | Změny složení mléka klisen v průběhu laktace | cze |
dc.title.alternative | Changes of mares milk contents during lactacion | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 23185 | |
dc.description.abstract-translated | The objective is to determine the composition of mare´s milk at different stages of lactation and changes in its content that occurs during lactation. Variability of constituents in the milk contents between mares and possible link in the content of individual components of milk was also examined. Average values of contents were found during the five months of lactation: Fat 1.5%, protein 1.62%, lactose 6.55% and dry matter 9.78%. It was found that during lactation fat content decreases from 1.7% to 1.3% and protein content decreases from 1.75% to 1.48%. Lactose and dry matter content is unchanged. A higher coefficient of variation was found in fat and protein (between 16 -17%), lower in lactose and dry matter content (5-6%). Relation was found between protein and fat. On the contrary, no evidence of correlation between protein and lactose content, nor between the fat and lactose content was found. | eng |
dc.date.accepted | 2012-06-11 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |