Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorLád, František
dc.contributor.authorKoukolová, Marie
dc.date.accessioned2021-11-30T09:57:15Z
dc.date.available2021-11-30T09:57:15Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-27
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11597
dc.description.abstractFyziologie výživy a krmení hospodářských zvířat je základním faktorem ovlivňujícím vedle efektivnosti produkce především její kvalitu. Pro tyto faktory je důležitý optimální přísun živin formou vhodných krmiv. Abychom dokázali správně sestavit odpovídající krmnou dávku a tím pozvedli ekonomickou realizaci genetického potenciálu skotu, musíme znát systém nutričních požadavků zvířete včetně požadavků mikroorganismů, jejichž funkce ve výživě skotu je nenahraditelná. Diplomová práce byla zaměřena na stanovení nutriční hodnoty objemné píce a lupiny (n = 8) pomocí laboratorních metod. U zvoleného souboru vzorků krmiv byly stanoveny jednotlivé živiny (dusíkaté látky (NL), tuk, hrubá vláknina, popel, neutrálně detergentní vláknina (NDF), acido detergentní vláknina (ADF), acido detergentní lignin (ADL)), brutto energie krmiva (spalné teplo) a frakce dusíkatých látek. Získané výsledky byly statisticky zpracovány. Stanovení jednotlivých frakcí dusíkatých látek probíhalo podle metodického postupu Licitry a kol. (1996). Za tímto účelem byly zvoleny následující laboratorní metody: (1) stanovení nebílkovinného dusíku (NPN) (2) stanovení rozpustného dusíku a bílkovin, (3) stanovení dusíku nerozpustného v kyselém detergentu (ADIP) a (4) stanovení dusíku nerozpustného v neutrálním detergentu (NDIP). Výsledkem bylo stanovení obsahu NPN, IP (nerozpustný dusík), SOLP (rozpustný dusík), ADIP (dusík nerozpustný v kyselém detergentu) a NDIP (dusík nerozpustný v neutrálním detergentu). Průměrné hodnoty byly (g.kg-1 sušiny) pro NPN 144,3, IP 97,5, SOLP 78,7, ADIP 30,4 a NDIP 80,3. Následoval výpočet konkrétních frakcí dusíkatých látek pomocí rovnic podle Ghoorchiho a Arbabiho (2010). Tímto postupem byly získány frakce A (nebílkovinný dusík), B1 (rychle rozložitelný protein), B2 (středně rozložitelný protein), B3 (pomalu rozložitelný protein) a C (vázaný, tj.nestravitelný protein). Rozpětí získaných hodnot bylo od 2,5 do 51,2 % NL u frakce A, od 13,4 do 20,7 % NL u frakce B1, od 0 do 19,9 % NL u frakce B2, od 5,5 do 51,9 % NL u frakce B3 a od 10,1 do 32,4 % NL u frakce C.cze
dc.format63
dc.format63
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpřežvýkavcicze
dc.subjectživinycze
dc.subjectdusíkaté látkycze
dc.subjectfrakce dusíkatých látekcze
dc.subjectruminantseng
dc.subjectnutrientseng
dc.subjectcrude proteineng
dc.subjectnitrogen fractionseng
dc.titleCharakteristika frakcí dusíkatých látek ve výživě přežvýkavcůcze
dc.title.alternativeCharacteristics of crude protein fractions in ruminant nutritioneng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag23493
dc.description.abstract-translatedPhysiology of nutrition and feeding of farm animals is an essential factor influencing production efficiency and its quality. For these factors is important to provide optimal supply of nutrients by suitable feeds. Felicitous feed ration raise the economic realization of genetic potential of animals. Therefore we have to know the nutritional requirements of animals, including microorganisms, whose function in the diet of cattle is irreplaceable. The aim of this study was to determine the nutritional value of forage and lupine feeds (n = 8) by laboratory methods. Samples were analyzed for individual feed nutrients (crude protein (CP), fat, crude fiber, ash, neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), acid detergent lignin (ADL)), gross energy and nitrogen fractions, and the results were statistically processed. Determination of individual nitrogen fractions was according to methods of Licitra et al. (1996). For this purpose were used following laboratory methods: (1) determination of non-protein nitrogen (NPN) (2), determination of soluble nitrogen and protein, (3) determination of nitrogen insoluble in acid detergent (ADIP), (4) determination of nitrogen insoluble in neutral detergent (NDIP). From these were obtained the results of NPN, IP (insoluble protein), SOLP (soluble protein), ADIP (nitrogen insoluble in acid detergent) and NDIP (insoluble nitrogen in neutral detergent). Averaged values (g.kg-1 of dry matter) of were 144.3 for NPN, 97.5 for IP, 78.7 for SOLP, 30.4 for ADIP and 80.3 for NDIP. Nitrogen fractions, i.e. fraction A (nonprotein nitrogen), fraction B1 (rapidly degraded protein), fraction B2 (intermediately degraded protein), fraction B3 (slowly degraded protein) and fraction C (bound protein) were calculated by equations of Ghoorchi and Arbabi (2010). The range of values was from 2.5 to 51.2 % of CP for fraction A, from 13.4 to 20.7 % of CP for fraction B1, from 0 to 19.9 % of CP for fraction B2, from 5.5 to 51.9 % of CP for fraction B3 and from 10.1 to 32.4 % of CP for fraction C.eng
dc.date.accepted2012-06-05
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam