Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKernerová, Naděžda
dc.contributor.authorVondruška, Miroslav
dc.date.accessioned2021-11-30T09:57:30Z
dc.date.available2021-11-30T09:57:30Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-27
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11606
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo získat informace o vlivu genotypu a pohlaví na ukazatele jatečné hodnoty u finálních hybridů prasat kombinací (ČL x ČBU) x BO, (ČL x ČBU) x (BO x Pn), (ČL x ČBU) x (D x Pn) a (ČL x ČBU) x (BO x D) s vyrovnaným poměrem pohlaví (vepříci : prasničky). Byl prokázán vliv genotypu na podíl svaloviny, nejvyšších hodnot dosáhla kombinace (ČL x ČBU) x (D x Pn) s průměrnou hodnotou 57,95 %. Statistická významnost rozdílů byla zjištěna také u vlivu pohlaví, kdy prasničky dosáhly průměrného podílu svaloviny 58,06 %, oproti vepříkům s průměrným podílem svaloviny 54,70 % (diference 3,36 %). Výška hřbetního tuku vykázala vysokou statistickou významnost z hlediska genotypu, nejnižší výška hřbetního tuku byla naměřena u kombinace (ČL x ČBU) x (D x Pn) s hodnotou 21,69 mm. Vepříci dosáhli vyšších hodnot, průměrná výška tuku u prasniček byla 22,03 mm, u vepříků 25,25 mm. U ukazatele plochy MLLT vliv genotypu prokázán nebyl. U prasniček byla zjištěna průměrná plocha 5 228 mm2, u vepříků plocha 4 707 mm2. Podíl hlavních masitých částí, resp. kýty představoval statisticky významné rozdíly z hlediska genotypu. Nejvyšších hodnot dosáhla kombinace (ČL x ČBU) x (D x Pn) s podílem 53,23 % resp. 21,69 %. Významný statistický rozdíl byl stanoven též u vlivu pohlaví, s průměrnou hodnotou hlavních masitých částí u prasniček 51,32 % a vepříků 48,45 %, resp. v případě kýty 21,07 % u prasniček a 19,98 % u vepříků. Porážková hmotnost ve vztahu k podílu svaloviny vykázala velmi dobré hodnoty v hmotnostním rozpětí nižším než 100 kg (57,84 %), ale příznivý podíl svaloviny 57,16 % byl ještě v hmotnostním intervalu 100 ? 109,9 kg.cze
dc.format56 s.
dc.format56 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectprasecze
dc.subjectfinální hybridcze
dc.subjectjatečná hodnotacze
dc.subjectSEUROPcze
dc.subjectpigeng
dc.subjectfinal hybrideng
dc.subjectcarcasseng
dc.subjectSEUROPeng
dc.titleVLIV PORÁŽKOVÉ HMOTNOSTI A POHLAVÍ NA JATEČNOU HODNOTU PRASATcze
dc.title.alternativeThe influence of slaughter weight and sex on carcass of pigs.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag23562
dc.description.abstract-translatedThe aim of this thesis was to obtain information on the genotype and sex influence on carcass characteristics of pigs of the following final hybrids combinations: (CL x CLW) x CLW ? sire line, (CL x CLW) x (CLW ? sire line x Pn), (CL x CLW) x (D x Pn) and (CL x CLW) x (CLW ? sire line x D) with a balanced sex ratio (barrows: gilts). An influence of the genotype on the lean meat content has been proven, while the (CL x CLW) x (D x Pn) combination reached the highest values, with an average of 57.95 %. A statistical significance of differences was also found between the sexes, when gilts reached 58.06 % average lean meat content, compared to the barrows 54.70 % average lean meat content (3.36 % difference). The back fat thickness showed a high statistical significance in terms of genotype, the lowest back fat thickness was measured in the (CL x CLW) x (D x Pn) combination with value of 21.69 mm. Barrows reached higher values, the average height of gilts was 22.03 mm, 25.25 mm in barrows. In the loin eye area indicator, the genotype influence has not been proven. For gilts, the mean value of 5228 mm2, in barrows value of 4707 mm2. Content of main meat parts, or more precisely hams, presented statistically significant differences in terms of genotype. The (CL x CLW) x (D x Pn) combination reached the highest values, with content of 53.23 %, 21.9 % respectively. A significant statistical difference was determined also between sexes, with an average main meat parts of gilts and barrows 51.32 % and 48.45 %, respectively; in the case of ham 21.07 % and 19.98 %. The slaughter weight in relation to the lean meat content showed a very good value in the mass range less than 100 kg (57.84 %), but the muscle proportion 57.16 % has been positive even in the mass range 100 ? 109.9 kg.eng
dc.date.accepted2012-06-19
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské inženýrstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam