Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHanusová, Lenka
dc.contributor.authorVernerová, Kateřina
dc.date.accessioned2021-11-30T09:57:40Z
dc.date.available2021-11-30T09:57:40Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-27
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11612
dc.description.abstractV diplomové práci byla provedena genotypizace 162 jatečných býků plemene ČESTR pocházejících z komerčních chovů, která měla za úkol analyzovat potencionální vliv genu kódujícího calpain I (CAPNI) na výslednou křehkost masa. CAPN1 přítomný na chromozomu BTA29, byl ve dřívějších studiích hodnocen jako kandidátní gen pro QTL. Polymorfismus genu CAPNI byl analyzován pomocí metody PCR/RFLP za použití markeru CAPN530. Výsledkem celé metody bylo stanovení genotypů. U homozygotů AA byl odečten jeden fragment o délce 341 bp, u homozygotů GG dva fragmenty o délkách 195 a 146 bp a u heterozygotů AG tři fragmenty o délkách 341, 195 a 146 bp. Výsledky genotypizace byly následně statisticky vyhodnoceny. Ve studované populaci býků bylo zjištěno 11 homozygotů AA, 62 homozygotů GG a 89 heterozygotů AG. Četnější Alela G se v populaci vyskytovala s frekvencí 0,657 a méně četná alela A pak s frekvencí 0,343. Pro stanovení křehkosti masa u jednotlivých býků bylo zvoleno hodnocení velikosti střižné síly pomocí Warner-Bratzlerova shear testu. Měřeny byly vzorky syrového a grilovaného masa vždy 1., 14. a 28. den po porážce. K vyhodnocení vztahu mezi genotypem a velikostí střižné síly bylo využito statistických metod. V případě syrového masa byl zjištěn významný vliv pouze u síly ve střihu měřené u vzorků 1. den po porážce. U genotypu AG bylo dosaženo nejpříznivějších výsledků pro sledovaný parametr. U vzorků měřených 14. a 28. den po porážce nebyl zjištěn žádný vliv genotypu na sílu ve střihu, potažmo křehkost masa. U masa grilovaného nebyl zjištěn žádný významný vliv genotypu na sílu střihu ani v jednom dni měření. Lze konstatovat, že vliv genotypu na křehkost grilovaného masa je u našeho panelu zvířat naprosto minimální a nelze jej statisticky prokázat.cze
dc.format57
dc.format57
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkřehkost masacze
dc.subjectcalpaincze
dc.subjectCAPNIcze
dc.subjectpolymorfismuscze
dc.subjectČESTRcze
dc.subjectPCR/RFLPscze
dc.subjectbeef tendernesseng
dc.subjectcalpaineng
dc.subjectCAPNIeng
dc.subjectpolymorphismeng
dc.subjectČESTReng
dc.subjectPCR/RFLPseng
dc.titleGenetický polymorfismus vybraných kódujících lokusů ve vztahu k technologickým vlastnostem masacze
dc.title.alternativeGenetic polymorphism of selected loci in relationship to technological traits of meateng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag23652
dc.description.abstract-translatedWithin the framework of this diploma, a genotypization of 162 beef cattle of the ČESTR commercial breed from was performed in order to analyze the potential influence of gene coding calpain I (CAPNI) on the resulting beef tenderness. CAPN1 present on the BTA29 chromosome, was selected in previous studies as a candidate gen for QTL. Polymorphism of CAPNI gene was studied using PCR/RFLP method and CAPN530 marker. Genotype identification resulted from this procedure. A 341 bp long fragment was present in homozygotes AA, two fragments of 195 and 146 bp were present in homozygotes GG, and three fragments of 341, 195 and 146 bp were detected in heterozygotes AG. The genotypization output was subsequently statistically evaluated. 11 homozygotes AA, 62 homozygotes GG and 89 heterozygotes AG were detected in the analyzed beef cattle population. More frequent G allele occurred in the set with the frequency of 0,657 and A allele with the frequency of 0,343. Warner-Bratzler shear test was employed to determine beef tenderness based on the shear force attribute. Samples of raw and grilled beef aging 1, 14 and 28 days after the slaughter were analyzed. Statistical methods were used to evaluate relationship between genotype and detected amount of shear force. In case of raw beef, only the samples aging 1 day after the slaughter showed significant difference in the shear force. The most positive results for the given parameter were achieved in case of AG genotype. Samples aging 14 and 28 days after the slaughter showed no difference in shear force and related beef tenderness, indicating no genotype influence. In case of grilled beef, no significant difference in sheer force indicating possible genotype influence was detected at any day of analysis. Genotype influence on grilled beef tenderness within the test animal population is minimal and statistically inconclusive.eng
dc.date.accepted2012-06-20
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineŽivočišné biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam