Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorVaňková, Kateřina
dc.date.accessioned2021-11-30T09:57:49Z
dc.date.available2021-11-30T09:57:49Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-27
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11618
dc.description.abstractV České republice je výroba potravin jedním z nejdůležitějších odvětví zpracovatelského průmyslu. Snahou výrobců, distributorů a kontrolních orgánů je v maximální možné míře omezit produkci zdravotně závadných výrobků. Proto existuje v rámci České republiky a také v rámci celé Evropské unie řada kontrolních mechanismů, jejichž hlavním cílem je odhalit a stáhnout z oběhu právě tyto zdravotně závadné či klamavě označené výrobky. Požadavky na označení výrobku nejsou ani dnes, po progresivní harmonizaci s předpisy Evropské unie, formulovány jednoduše a zcela přehledně. Konkrétní požadavky na označování potravin nalezneme v zákoně o potravinách č. 110/1997 Sb. a jeho prováděcích vyhláškách, včetně speciální vyhlášky o způsobu označování potravin č. 113/2005 Sb. Specifické požadavky na označování jednotlivých výrobkových skupin jsou uvedeny ve vyhláškách pro jednotlivé komodity. Sestavit si komplexní obraz všech požadavků pro označení konkrétního výrobku není jednoduché. Aby spotřebitel mohl využít textu na obalech, je potřebné vědět, co se pod určitými slovy skrývá a co jednotlivé značky uváděné na obalech znamenají. Diplomová práce byla zaměřena na posouzení dodržování legislativy pro označování vybraných potravinářských produktů ? masných výrobků, mléčných výrobků, koření a kořenících směsí. Získané informace byly porovnávány s dotazníkovým šetřením mezi spotřebiteli. Důležitým zjištěním bylo, že téměř tři čtvrtiny respondentů nikdy nemuselo klamavě označený výrobek reklamovat. Bohužel 26,25 % respondentů se s klamavým označením výrobků setkala, a proto jej reklamovala. Reklamace pak byla ve většině případů vyřízena vrácením peněz či výměnou zboží, bohužel u 9,5 % respondentů nebyla reklamace uznána.cze
dc.format93 s.
dc.format93 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectzdravotní nezávadnost a bezpečnost potravincze
dc.subjectpotravinová legislativa EUcze
dc.subjectoznačování potravincze
dc.subjectspotřebitelské značkycze
dc.subjectpotraviny živočišného původucze
dc.subjectwholesomeness and safety of foodstuffeng
dc.subjectfood legislation of the European Unioneng
dc.subjectmarking of foodstuffeng
dc.subjectconsumer markseng
dc.subjectfood of animal origineng
dc.titleKlamavé značení potravin - maso, mléko, kořenícze
dc.title.alternativeDeceptive markings of foodstuff - meat, milk, spiceseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag23779
dc.description.abstract-translatedIn the Czech Republic the food production is one of the most important branches of processing industry. The effort of producers, distributors and inspecting authorities is to limit the production of insanitary products as much as possible. That?s why there are a lot of inspecting mechanisms within the Czech Republic and also within the whole European Union. Their major aim is to reveal these insanitary and deceptively marked products and withdraw them from circulation. The requirements for marking of products aren?t simply and completely clearly defined even today, after the progressive harmonization with the prescriptions of the European Union. Concrete requirements for marking of foodstuff can be found in the Food Act No. 110/1997 Coll. and its implementing decrees including a special decree about the forms of marking of foodstuff No. 113/2005 Coll. Specific demands for marking of individual groups of products are given in decrees for particular commodities. It isn?t easy to draw up a comprehensive picture of all requirements for marking of a concrete product. In order to use the text on the cover, the consumer needs to know what?s hiding under certain words and what do the individual marks on the cover mean. The aim of the diploma thesis was to judge the compliance of legislation for marking of selected food products ? meat products, dairy products, spices and spice mixtures. The acquired information have been compared with a questionnaire research among consumers. It was an important finding that almost three quarters of respondents never had to reclaim a deceptively marked product. Unfortunately, 26.25 % of respondents met a deceptively marked product and that?s why they reclaimed it. In most cases the claim has been delt by repaying or exchange of goods; unfortunately, the claim of 9.5 % respondents hasn?t been accepted.eng
dc.date.accepted2012-06-11
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam