Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorMach, Karel
dc.date.accessioned2021-11-30T11:06:50Z
dc.date.available2021-11-30T11:06:50Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-04-26
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12420
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo vyhodnotit úroveň stravování u vybrané skupiny obyvatelstva a dále posoudit informovanost v otázkách spojených s výživou a základními složkami v potravě. Za tímto účelem byl zpracován dotazník, v jehož první části odpovídala skupina respondentů na otázky spojené s jejich preferencemi v oblasti stravování, ve druhé byly otázky zjišťující úroveň informovanosti. Celkem bylo získáno 389 dotazníků, které byly předkládány osobně a vyplňovány pod dohledem vyučujícího. Na základě zaznamenaných odpovědí bylo zjištěno, že dotazované osoby se při nákupu potravin řídí nejčastěji jejich kvalitou (37 %). Bylo také zjištěno, že 40 % osob upřednostňuje domácí potraviny před zahraničními. Respondenti odpověděli, že jen ve 13 % případů preferují vždy nebo téměř vždy biopotraviny. Lze také říci, že 3 nejoblíbenějšími mléčnými produkty jsou jogurty (80 %), mléko (72 %) a sýry (72 %). Naopak nejméně konzumovaným mléčným výrobkem jsou kysané nápoje (43 %). Mezi 3 nejoblíbenější druhy masa zařadili respondenti maso kuřecí (83 %), vepřové (73 %) a hovězí (47 %). Nejméně oblíbeným masem bylo zvoleno maso skopové a jehněčí (35 %). Bylo zjištěno, že 27 % dotazovaných osob sleduje údaje uvedené na obalech potravin, ale také, že 16 % respondentů tyto údaje nesleduje vůbec. Dle zaznamenaných četností výskytu součtu správných odpovědí lze říci, že nejčastěji studenti zodpověděli 4 otázky. Nejčastěji odpovídali lidé správně na otázku "Co je to biopotravina?" (94 % správných odpovědí). Nejhůře odpovídali na otázku, ve které měli vybrat potravinu s nejvyšším obsahem vitamínu C (7 %). Na základě zaznamenaných odpovědí je možné konstatovat, že konzumace potravin byla ovlivněna typem školy, kterou respondenti studovali, neboť s tím souvisí i věk a jejich možnost rozhodovat o vynaložených finančních prostředích na nákup potravin. Otázky, které zkoumaly úroveň informovanosti, prokázaly, že celkové procento správných odpovědí se zvyšovalo v závislosti na věku respondenta. Vliv pohlaví na procenta celkových součtů správných odpovědí nebyl prokázán.cze
dc.format100 s. (151 000 znaků)
dc.format100 s. (151 000 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpotravinycze
dc.subjectzdravícze
dc.subjectlidská populacecze
dc.subjectstravovací návykycze
dc.subjectpreferencecze
dc.subjectdotazníkcze
dc.subjectfoodeng
dc.subjecthealtheng
dc.subjecthuman populationeng
dc.subjecteating habitseng
dc.subjectpreferenceseng
dc.subjectquestionnaireeng
dc.titleHodnocení úrovně stravování u vybraných skupin obyvatelstvacze
dc.title.alternativeEvaluation of public feeding practice in selected population groupseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag19524
dc.description.abstract-translatedThe aim of this thesis was to evaluate the level of feeding habits of a selected human population segment in order to assess their understanding of issues related to nutrition and to basic components in their diet. For this purpose, a measuring instrument (a questionnaire) was designed. The first part contained questions related to respondent´s eating habits preferences, while the second part of questionnaire included questions examining the level of respondent?s nutritional awareness. In total 389 questionnaires were personally administered and completed by the respondents, under supervision of teachers. On the basis of the recorded answers it was found that, when purchasing food, the interviewed persons are governed mostly by the quality of it (37%). It was also discovered that, 40% of people preferred local foods to foods from abroad. Only 13% of respondents indicated their ?always or almost always? preference for ?bio foods?. It may also be said that, the three most popular dairy products are yoghurts (80%), milk (72%) and cheeses (72%), as opposed to fermented drinks (43%), which are the least consumed dairy products. Among the most popular meats the respondents included these three categories: chicken (83%), pork (73%) and beef (47%). The least favourite meat selected by respondents was mutton and lamb (35%). It was found that, 27% of the respondents follow information presented on food packaging but also that, 16% of the respondents do not follow packaging data, at all. According to the recorded frequency of occurrence the sum of correct answers can be said that most students answer 4 questions correctly. The recorded answer frequency counts show that most respondents answered correctly the following question: "What is bio food?" (94% of respondents). The worst answered individual question had to do with choosing foods with the highest ?Vitamin C? content, with only 7% being correct. On the basis of recorded answers it may be concluded that; the food consumption was influenced by the type of school which the respondents attended; as it appears related to the respondents´ age and their individual ability to decide on their food money spending. The questions that examined the level of information have shown that, the overall percentage of correct answers was increasing depending on the age of a respondent. The total percentage of correct answers kept increasing in relation to increasing age of respondents. No influence of gender on percentage totals of correct responses was demonstrated.eng
dc.date.accepted2013-06-19
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineProvozně podnikatelský oborcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam