Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBoháč, Jaroslav
dc.contributor.authorRyklík, Stanislav
dc.date.accessioned2021-11-30T11:07:00Z
dc.date.available2021-11-30T11:07:00Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12444
dc.description.abstractSpolečenstva epigeických brouků byla studována na dvou stanovištích v jižních Čechách, kde byla zaseta potravinářská a krmná pšenice. Obě stanoviště měla shodný půdní typ i klimatické poměry. Rozdíl v managementu mezi krmnou a potravinářskou pšenicí spočíval v dávkách hnojiv, chemického zásahu v porostu s potravinářskou pšenicí, pěstovanou předplodinou a okolní krajinou. Na potravinářské pšenici bylo použito větších dávek hnojiv ledku (o 50 kg/ha více) a damu (o 50 kg/ha více) a také o jeden chemický zásah více fungicid karben flo stefes. Okolní krajina stanovišť je intenzivně využívána k rostlinné produkci v konvenčním způsobu hospodaření. Na odchyt materiálu byla využita metoda zemních pastí. Celkově bylo určeno 24 druhů - 6 čeledí 245 odchycených exemplářů. Na obou stanovištích dominovala čeleď střevlíkovití (Carabidae). Celkově se ukázalo, že větší druhová diverzita byla v krmné pšenici, i když tento rozdíl byl nepatrný. Za pomoci údajů o ekologii jednotlivých druhů, byl stanoven stupeň antropogenního ovlivnění společenstev epigeických brouků. Stanoviště s krmnou pšenicí bylo méně antropogenně ovlivněno (menší zastoupení druhů tolerantních k činnosti člověka), ovšem opět to byl nepatrný rozdíl.cze
dc.format55
dc.format55
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectepigeičtí broucicze
dc.subjectkrmná a potravinářská pšenicecze
dc.subjectmanagementcze
dc.subjectstruktura společenstevcze
dc.subjectvliv člověka.cze
dc.subjectepigeic beetleseng
dc.subjectfood wheateng
dc.subjectfeed wheateng
dc.subjectfielda managementeng
dc.subjectstructure of beetle communitieseng
dc.subjectman impacteng
dc.titleVliv managementu u krmné a potravinářské pšenice na biodiverzitu epigeických broukůcze
dc.title.alternativeThe effect of management by wheat for animal feeding and human food purposes on biodiversity of epigeic beetleseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag27877
dc.description.abstract-translatedCommunities of epigeic beetles were studied in 2 wheat fields (food wheat and feed wheat) in the southern part of the Czech Republic. Climatic and soil conditions on both fields were similar. There were differences between fields regarding field management of wheat: amount of artificial fertilizer, amount of pesticide, preceding crop, surrounding landscape. The higher amount of artificial fertilizer (+ 50 kg/ha of nitrate and + 50kg/ha DAM) and the Karben flo stefes fungicide was applied in food wheat. An intensive conventional system of cultivation is used in surrounding landscape. Epigeic beetles were caught by pitfall traps, 24 species, 6 families and 245 individuals were determined. The family Carabidae was dominant on both fields. Higher species diversity was observed in feed wheat, but this difference was imperceptible. Species were divided according to their ecological preference and human impact on communities was assessed. The field of feed wheat was less anthropogenic influenced but the difference was also imperceptible.eng
dc.date.accepted2014-06-19
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam