Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorČermák, Bohuslav
dc.contributor.authorKlátil, Jaroslav
dc.date.accessioned2021-11-30T11:07:06Z
dc.date.available2021-11-30T11:07:06Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-04-26
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12458
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo posoudit vliv přídavku lněného oleje gravidním a laktujícím bahnicím na odchov jehňat. Pro lepší průkaznost výsledků byly bahnice rozděleny na skupinu, které byl podáván lněný olej (testovanou) a na skupinu bez přídatku lněného oleje do krmné dávky (kontrolní). Vliv lněného oleje byl u bahnic demonstrován krevním rozborem. Analýzou krve byly sledovány tři parametry - cholesterol, triacylglyceroly a lipáza. Fyziologická hodnota cholesterolu u ovcí je 1,7 mmol.l-1. Před testem byl u bahnic zjištěn obsah cholesterolu v krvi od 1,6 do 2,2 mmol.l-1 a po testu v rozsahu od 1,3 do 1,9 mmol.l-1. Cholesterol se po testu snížil jak u testované, tak u kontrolní skupiny. Přirozená hodnota triacylglycerolů u bahnic je 0,8 mmol.l-1. V našem případě se obsah TAG pohyboval pod touto hranicí - před testem od 0,18 do 0,22 mmol.l-1 a po testu od 0,08 do 0,19 mmol.l-1. U testované i kontrolní skupiny se po testu obsah triacylglycerolů snížil. Po testu došlo ke snížení obsahu lipázy u testované skupiny a ke zvýšení jejího obsahu u kontrolní skupiny. Jehňata kontrolní a testované skupiny bahnic byla srovnávána v následujících kritériích: průměrný denní přírůstek (vyšší přírůstky měla kontrolní skupina jehňat), hmotnost v kontrolní dny, chemické složení masa - dusíkaté látky, bílkoviny a tuky. Normální složení jehněčího masa: 21 % dusíkatých látek, 4,75 % tuků a 1,1 % popelovin. V našem případě byl obsah NL u testované skupiny 22,3 % a u kontrolní skupiny 21,8 %, obsah tuků u testované skupiny 6,5 % a u kontrolní 5,4 %, obsah popelovin u testované skupiny 1,23 % a u kontrolní 1,25 %. Další sledovaná kritéria: hmotnost v JUT (mezi skupinami bez rozdílu) a analýza krve (cholesterol, triacylglyceroly a lipáza) ? bez rozdílu mezi testovanými a kontrolními jehňaty.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectlněný olejcze
dc.subjectbahnicecze
dc.subjectmasocze
dc.subjectjehňatacze
dc.subjectodchovcze
dc.subjectlinseed oileng
dc.subjecteweseng
dc.subjectmeateng
dc.subjectlambeng
dc.subjectbreedingeng
dc.titleVliv přídavku lněného oleje gravidním a laktujícím bahnicím na odchov jehňatcze
dc.title.alternativeThe effect of linseed oil to pregnant and lactating ewes for rearing lambseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag28084
dc.description.abstract-translatedThe aim of this thesis was to evaluate the influence of the addition of linseed oil to pregnant and lactating ewes to rearing of lambs. For more conclusive results ewes were divided into groups that received linseed oil (for testing) and the group without the constituents of linseed oil in the diet (control). Effect of linseed oil was demonstrated in ewes blood analysis. Analysis of blood parameters were monitored three - cholesterol, triglycerides and lipase. Physiological levels of cholesterol in sheep is 1,7 mmol.l-1. Before the test was observed in ewes cholesterol levels from 1,6 to 2,2 mmol.l-1 and after the test in the range from 1,3 to 1-9 mmol.l-1. Cholesterol after the test decreased in both the test and the control group. Natural levels of triglycerides in ewes is 0.8 mmol.l-1. In our case, the TAG content was below this threshold. Before the test from 0,18 to 0,22 mmol.l-1 after the test from 0.08 to 0.19 mmol.l-1. In test and control groups after the test content triglycerides decreased. After the test, reducing the content of the lipase in the test group and an increase of the content of the control group. Lambs of control and test group ewes were compared on the following criteria: average daily gain (higher increases should control group lambs), weight in control days, the chemical composition of meat - nitrogen, protein and fats. The normal composition of lamb meat: 21 % crude protein, 4,75 % fat and 1,1 % ash. In our case, the content of the NL test group 22,3 % and 21,8 % of the control group, the fat content of the test group and the control 6,5 % and 5,4 %, ash content in the test group and the control 1,23 % and 1,25 %. Further monitoring criteria: weight in carcass weight (between groups) and analysis of blood (cholesterol, triglycerides and lipase) - no difference between test and control lambs.eng
dc.date.accepted2013-06-04
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské inženýrstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam