Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠtěrba, Zdeněk
dc.contributor.authorPlánská, Vlasta
dc.date.accessioned2021-11-30T11:07:28Z
dc.date.available2021-11-30T11:07:28Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2013-11-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12495
dc.description.abstractTritikale je kříženec žita a pšenice. Po obou rodičích získalo dobré vlastnosti. Je tolerantnější k horším pěstitelským podmínkám než pšenice a má dobrý zdravotní stav. Diplomová práce ,,Kvalitativní vlastnosti zrna tritikale?? se zabývá porovnáním výnosu a vyhodnocením základních parametrů kvality zrna tritikale. Mezi vybrané parametry kvality byly zařazeny hmotnost tisíce zrn, vlhkost, objemová hmotnost a chemické složení zrna. V roce 2010 a 2011 byl na pokusném pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity založen odrůdový pokus. Bylo pěstováno a sledováno 13 odrůd tritikale. Na základě výsledků diplomové práce vyplynuly tyto závěry. Hodnoty zaznamenané u většiny odrůd naznačují možnost určitého šlechtitelského potenciálu pro oblast pekařského využití. Odrůdy vykazovaly nižší obsah lepku a nižší výsledky u Zelenyho testu. Odrůdy dosahují nízkých hodnot bílkoviných frakcí a N-látek. Pro zlepšení krmné hodnoty bych doporučovala zvýšit dávku dusíkatého hnojení. Pro mlynářské využití také tyto odrůdy vhodné příliš nejsou z důvodu nižší objemové hmotnosti. Relativně vhodné uplatnění by našly tyto odrůdy ve využití pro bioetanol, protože nižší obsah bílkovin znamená vyšší obsah škrobu. Z výsledků dále vyplývá, že tritikale je vhodnějším obilním druhem spíše k intenzivnímu pěstování.cze
dc.format40 s.,5 s.
dc.format40 s.,5 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecttritikalecze
dc.subjectkvalitacze
dc.subjectvyužitícze
dc.subjecttriticaleeng
dc.subjectqualityeng
dc.subjectuse ofeng
dc.titleKvalitativní vlastnosti zrna tritikalecze
dc.title.alternativeQualitative parameters of triticale grainseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag28445
dc.description.abstract-translatedTriticale is a hybrid of rye and wheat. After both parents got good features. It is tolerant to worse conditions than wheat cultivation and has good health. Master thesis , Qualitative properties of grain triticale '' presents a comparison of the yield and quality evaluation of basic parameters of grain triticale. Among the selected quality parameters were included in the weight of a thousand grains, moisture , density and chemical composition of the grains. In 2010 and 2011 he was at the experimental plot Faculty of Agriculture, University of South Bohemia based varietal tests . Was grown and monitored 13 varieties of triticale. Based on the results of the thesis yielded the following conclusions. The values recorded for most varieties suggest the possibility of a potential for the breeding area of bakers use. The varieties showed lower gluten content and lower results in Zeleny test. The varieties have low values protein fraction and N-compounds. To improve the feeding value would increase the recommended dose of nitrogen fertilization. For the milling using these varieties are not suitable because of lower bulk density. Relatively good application would find these varieties in the use of bioethanol as a lower protein content means higher starch content. The results showed that triticale is more appropraite Grain other more intensive cultivation.eng
dc.date.accepted2014-02-06
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam