dc.contributor.advisor | Smetana, Pavel | |
dc.contributor.author | Pešta, Antonín | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:07:42Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:07:42Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013-04-26 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12513 | |
dc.description.abstract | Hlavním cílem této práce bylo u vybraných výrobků nahradit řepný cukr rostlinným sladidlem z rostliny Stevia Rebaudiana Bertoni a posoudit vliv této náhrady na senzorické vlastnosti výsledných produktů. Bylo vyrobeno celkem deset druhů višňových džemů a v každém byla použita jiná kombinace sladidel. Jako sladidlo byl použit řepný cukr a extrakty z lístků Stevie. Tyto extrakty jsou až 400x sladší než běžně používaný řepný cukr. Tyto džemy byly podrobeny senzorické analýze a výsledky byly graficky zpracovány. Z výsledků vyplýva, že Stevie na senzorické vlastnosti jistý specifický dopad způsobila. | cze |
dc.format | 57 | |
dc.format | 57 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | alternativní sladidla | cze |
dc.subject | konzervace | cze |
dc.subject | potravin | cze |
dc.subject | náhražky cukru | cze |
dc.subject | účinky Stevie | cze |
dc.subject | senzorická analýza | cze |
dc.subject | Stevie | cze |
dc.subject | alternative sweeteners | eng |
dc.subject | effects of Stevia | eng |
dc.subject | food conservation | eng |
dc.subject | sensory analysis | eng |
dc.subject | Stevia | eng |
dc.subject | sugar substitution | eng |
dc.title | Substituce řepného cukru rostlinou Stevia rebaudiana a její vliv na senzorickou jakost vybraných výrobků. | cze |
dc.title.alternative | Substitution of beet sugar with plant Stevia rebaudiana and its effect on the sensory quality of selected products. | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 28694 | |
dc.description.abstract-translated | The main objective of this thesis was to substitute beet sugar with Stevia Rebaudiana Bertoni plant extract, and to assess effect of this substitution on sensory quality of selected products. Ten different samples of cherry jam were produced, using different combination of sweeteners in each of them. As sweeteners, beet sugar and Stevia leaf extract was used. This stevia leaf extract is even 400 times sweeter than common sugar. All samples of jam underwent sensory analysis and results have been graphically processed. The results has shown that Stevia has certain effect on sensory quality. | eng |
dc.date.accepted | 2013-06-10 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |