Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorPešta, Antonín
dc.date.accessioned2021-11-30T11:07:42Z
dc.date.available2021-11-30T11:07:42Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-04-26
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12513
dc.description.abstractHlavním cílem této práce bylo u vybraných výrobků nahradit řepný cukr rostlinným sladidlem z rostliny Stevia Rebaudiana Bertoni a posoudit vliv této náhrady na senzorické vlastnosti výsledných produktů. Bylo vyrobeno celkem deset druhů višňových džemů a v každém byla použita jiná kombinace sladidel. Jako sladidlo byl použit řepný cukr a extrakty z lístků Stevie. Tyto extrakty jsou až 400x sladší než běžně používaný řepný cukr. Tyto džemy byly podrobeny senzorické analýze a výsledky byly graficky zpracovány. Z výsledků vyplýva, že Stevie na senzorické vlastnosti jistý specifický dopad způsobila.cze
dc.format57
dc.format57
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectalternativní sladidlacze
dc.subjectkonzervacecze
dc.subjectpotravincze
dc.subjectnáhražky cukrucze
dc.subjectúčinky Steviecze
dc.subjectsenzorická analýzacze
dc.subjectSteviecze
dc.subjectalternative sweetenerseng
dc.subjecteffects of Steviaeng
dc.subjectfood conservationeng
dc.subjectsensory analysiseng
dc.subjectSteviaeng
dc.subjectsugar substitutioneng
dc.titleSubstituce řepného cukru rostlinou Stevia rebaudiana a její vliv na senzorickou jakost vybraných výrobků.cze
dc.title.alternativeSubstitution of beet sugar with plant Stevia rebaudiana and its effect on the sensory quality of selected products.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag28694
dc.description.abstract-translatedThe main objective of this thesis was to substitute beet sugar with Stevia Rebaudiana Bertoni plant extract, and to assess effect of this substitution on sensory quality of selected products. Ten different samples of cherry jam were produced, using different combination of sweeteners in each of them. As sweeteners, beet sugar and Stevia leaf extract was used. This stevia leaf extract is even 400 times sweeter than common sugar. All samples of jam underwent sensory analysis and results have been graphically processed. The results has shown that Stevia has certain effect on sensory quality.eng
dc.date.accepted2013-06-10
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam