Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMoudrý, Jan
dc.contributor.authorKratochvílová, Pavla
dc.date.accessioned2021-11-30T11:08:00Z
dc.date.available2021-11-30T11:08:00Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-04-26
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12535
dc.description.abstractPráce je zaměřena na zjištění, zda je z environmentálního hlediska produkce skleníkových plynů vyšší u konvenčního způsobu pěstování či při ekologickém způsobu pěstování česneku. Studie je zpracovávána na základě veškerých systémových procesů, jež jsou využity při pěstování česneku. Při sběru vstupních dat, která byla získána dotazníkovým či telefonním šetřením, jako podkladů pro zpracování, vyplynulo, že hlavními procesy pro výpočet budou převážně zemědělské procesy. Ze získaných dat a informací z databáze Ecoinvent byla vypočtena emisní zátěž ekvivalentu C02 na kilogram jednotlivých produktů a výrobků. Účelem studie je zpřístupnění informací o možnosti volby potravin a jeho vlivu na životní prostředí, co největšímu počtu lidí takovým způsobem, aby pak sami mohli kvalifikovaně rozhodnout, které potraviny chtějí konzumovat. Závěrem této práce je výsledek, kde se ukazuje, že pěstování česneku ekologickým způsobem je šetrnější k životnímu prostředí, jelikož produkuje méně emisí než konvenční zemědělství.cze
dc.format78
dc.format78
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectGlobální změny klimatucze
dc.subjectskleníkové plynycze
dc.subjectLCAcze
dc.subjectčesnek.cze
dc.subjectGlobal climate changeseng
dc.subjectgreenhouse gaseseng
dc.subjectLCAeng
dc.subjectgarlic.eng
dc.titleEmise skleníkových plynů při pěstování zeleninycze
dc.title.alternativeGreenhouse gasses emission load during vegetable growingeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag28793
dc.description.abstract-translatedThis thesis is focused on a survey whether the production of greenhouse gases by cultivation of vegetable, concretely garlic, is higher in a conventional way of cultivation or in an organic way of cultivation of garlic (from view of the environment). The study is composed on the base of all system processes which are used during cultivation of garlic. It was clear from collection of input data (which were obtained by questionnaire or telephone survey) that main processes for calculation would be mainly agricultural processes. An emission load of CO2 equivalent to a kilogram of individual product was calculated from obtained data and information from a database Ecoinvent. The purpose of this work is making information about possibility of choice of food and its influence on the environment available to people. It should help them to choose which food they want to eat. The conclusion of this thesis is the result which shows that organic cultivation of garlic is more sparing to the environment because it produces less emission than conventional agriculture.eng
dc.date.accepted2013-06-10
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam