dc.contributor.advisor | Moudrý, Jan | |
dc.contributor.author | Kratochvílová, Pavla | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:08:00Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:08:00Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013-04-26 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12535 | |
dc.description.abstract | Práce je zaměřena na zjištění, zda je z environmentálního hlediska produkce skleníkových plynů vyšší u konvenčního způsobu pěstování či při ekologickém způsobu pěstování česneku.
Studie je zpracovávána na základě veškerých systémových procesů, jež jsou využity při pěstování česneku. Při sběru vstupních dat, která byla získána dotazníkovým či telefonním šetřením, jako podkladů pro zpracování, vyplynulo, že hlavními procesy pro výpočet budou převážně zemědělské procesy. Ze získaných dat a informací z databáze Ecoinvent byla vypočtena emisní zátěž ekvivalentu C02 na kilogram jednotlivých produktů a výrobků.
Účelem studie je zpřístupnění informací o možnosti volby potravin a jeho vlivu na životní prostředí, co největšímu počtu lidí takovým způsobem, aby pak sami mohli kvalifikovaně rozhodnout, které potraviny chtějí konzumovat.
Závěrem této práce je výsledek, kde se ukazuje, že pěstování česneku ekologickým způsobem je šetrnější k životnímu prostředí, jelikož produkuje méně emisí než konvenční zemědělství. | cze |
dc.format | 78 | |
dc.format | 78 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Globální změny klimatu | cze |
dc.subject | skleníkové plyny | cze |
dc.subject | LCA | cze |
dc.subject | česnek. | cze |
dc.subject | Global climate changes | eng |
dc.subject | greenhouse gases | eng |
dc.subject | LCA | eng |
dc.subject | garlic. | eng |
dc.title | Emise skleníkových plynů při pěstování zeleniny | cze |
dc.title.alternative | Greenhouse gasses emission load during vegetable growing | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 28793 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis is focused on a survey whether the production of greenhouse gases by cultivation of vegetable, concretely garlic, is higher in a conventional way of cultivation or in an organic way of cultivation of garlic (from view of the environment).
The study is composed on the base of all system processes which are used during cultivation of garlic. It was clear from collection of input data (which were obtained by questionnaire or telephone survey) that main processes for calculation would be mainly agricultural processes. An emission load of CO2 equivalent to a kilogram of individual product was calculated from obtained data and information from a database Ecoinvent.
The purpose of this work is making information about possibility of choice of food and its influence on the environment available to people. It should help them to choose which food they want to eat.
The conclusion of this thesis is the result which shows that organic cultivation of garlic is more sparing to the environment because it produces less emission than conventional agriculture. | eng |
dc.date.accepted | 2013-06-10 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |