Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMoudrý, Jan
dc.contributor.authorMráčková, Jana
dc.date.accessioned2021-11-30T11:08:05Z
dc.date.available2021-11-30T11:08:05Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-04-26
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12541
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývala částečným hodnocením životního cyklu jahodníku (Fragaria), jehož pěstování má u nás dlouholetou tradici. Byly porovnávány pěstitelské technologie v konvenčním a ekologickém systému hospodaření ve vztahu k produkci skleníkových plynů. Pomocí dotazníkového šetření a odborné literatury byla zjištěna data ze zemědělství a transportu. Cílem této práce bylo vyhodnotit vliv jednotlivých agrotechnických faktorů na zatížení životního prostředí emisemi skleníkových plynů v konvenčním a ekologickém systému hospodaření a dále ověřit hypotézu, zda bude z environmentálního hlediska vhodnější konzumovat jahody z regionální produkce nebo dovezené.K výpočtu environmentálního dopadu byl použit softwarový program SIMAPro. Tento nástroj využívá databáze Ecoinvent a slouží k modelování životního cyklu daného výrobku v souladu s ČSN EN ISO 14040 a ČSN EN ISO 14044. Vstupy a výstupy byly vztaženy k jednotce jednoho hektaru a výsledná hodnota byla přepočtena na 1 kg jahod. Vstupem byly technologické operace, množství hnojiv, prostředky na ochranu rostlin a výstupem studie byla emisní zátěž na 1 kg jahod vyjádřena v CO2 ekvivalentu.cze
dc.format76 s.
dc.format76 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpěstování jahodcze
dc.subjectekologické zemědělstvícze
dc.subjectkonvenční zemědělstvícze
dc.subjectglobální změny klimatucze
dc.subjectskleníkové plynycze
dc.subjectmetoda LCAcze
dc.subjectstrawberry breedingeng
dc.subjectecological agricultureeng
dc.subjectconventional agricultureeng
dc.subjectglobal climate changeseng
dc.subjectgreenhouse gaseseng
dc.subjectLCA methodeng
dc.titleEmisní zátěž při pěstování vybraných plodincze
dc.title.alternativeEmission load during growing of selected cropseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag28818
dc.description.abstract-translatedThe thesis focuses on partial assessment of the life cycle of the strawberry plant (Fragaria), the breeding of which has a long tradition in the Czech Republic. The breeding technologies in conventional and ecological farming systems are compared, in relation to the greenhouse gases emission. The data from agriculture and transportation were accumulated by way of questionnaire survey and expert literature.The objective of this thesis was to assess the impact of individual agrotechnical factors on the pollution of the environment with greenhouse gases emissions in conventional and ecological farming systems, and also to test the hypothesis on whether it is better, from the environmental point of view, to consume locally produced or imported strawberries.The environmental impact was calculated with the SIMAPro software. This tool uses the Ecoinvent databases and enables to create a model of life cycle of the product in question according to the ČSN EN ISO 14040 and ČSN EN ISO 14044 standards. Theinputs and outputs were related to the unit of one hectare and the resulting value was converted as per 1 kg of strawberries. The input included technological operations, amount of fertilisers, and plant protection products; the output of the analysis was the emission load per1 kg of strawberries expressed in the CO2 equivalent.eng
dc.date.accepted2013-06-12
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam