dc.contributor.advisor | Konvalina, Petr | |
dc.contributor.author | Gajdušková, Alena | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:08:09Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:08:09Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013-04-26 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12545 | |
dc.description.abstract | Vztah člověka k hmotnému světu je určujícím a výchozím vztahem při zkoumání
vývoje trvale udržitelného rozvoje.Lidé se intenzivně problematikou životního prostředí zabývají od šedesátých let minulého století, neboť v té době se začaly projevovat závažné změny životního prostředí. Jedním z alternativních konceptů je i permakultura, která původně vznikla jako systém zemědělské produkce, později zahrnula i další aspekty života -kulturní, ekonomický a sociální.Tato práce se skládá z několika částí: v první jsem vyhodnotila a shrnula návrh jedlé zahrady navržené v bakalářské práci z roku 2011, v další jsem na vybraných plodinách aplikovala doporučované permakulturní postupy pěstování a zhodnotila klady i zápory jednotlivých postupů. V poslední části jsem podle tradičních technologických postupů zpracovala vybrané základní druhy potravin. | cze |
dc.format | 116 | |
dc.format | 116 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | trvale udržitelný rozvoj | cze |
dc.subject | biopotravina | cze |
dc.subject | regionální produkt | cze |
dc.subject | permakultura | cze |
dc.subject | potravinová bezpečnost | cze |
dc.subject | Sustainable development | eng |
dc.subject | Organic food | eng |
dc.subject | Regional product | eng |
dc.subject | Permaculture | eng |
dc.subject | Food Safety | eng |
dc.title | Příspěvek permakultury k udržitelnému způsobu života | cze |
dc.title.alternative | Role of permaculture in sustainable living | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 28862 | |
dc.description.abstract-translated | Mankind's relationship to the Material World is the defining and initial relationship when examining the evolution of sustainable development.Generally,
mankind is intensely concerned with the environmental issues since the sixties of the last century, mainly because of the serious environmental changes which began to appear at that time. Permaculture, which is one of the alternative concepts, was originally created as a system of agricultural production and later extended to the different aspects of life: - cultural, economic and social.This work consists of several parts: in Pt. 1, I have analysed and summarized the project of the Forest Garden and the permacultural practices proposed in my Bachelor's thesis from the year 2011. Part 2 describes my application of recommended permacultural planting methods on selected crops, and the pros and cons of each procedure have been evaluated. In the Final part, I have followed traditional technological procedures and have elaborated
the selected basic sorts of processed food. | eng |
dc.date.accepted | 2013-06-12 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |