dc.contributor.advisor | Bárta, Jan | |
dc.contributor.author | Lorenc, František | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:08:50Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:08:50Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013-04-26 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12584 | |
dc.description.abstract | Tato diplomová práce pojednává o kyselých proteinech obsažených v hlízách bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.), respektive jejich separaci pomocí chromatografických technik. Jako materiál byly zvoleny hlízy dvou odrůd kulturních brambor, Adéla a Westamyl. Ze získané a zakoncentrované hlízové šťávy byly pomocí chromatografie na gravitačních kolonách odstraněny bazické a většina proteinů patatinového komplexu. V následujícím kroku byla provedena chromatografie na aniontové a hydroxyapatitové koloně na systému vysokorychlostní kapalinové chromatografie (FPLC). Na aniontové koloně se podařilo separovat proteinové frakce zahrnující proteiny v rozsahu 15-60 kDa u odrůdy Adéla a 15-100 kDa u odrůdy Westamyl. V největší míře byly u obou odrůd zachyceny proteiny o velikosti 15 kDa a 20 kDa. V posledním kroku byla provedena hmotnostní spektrometrie, pomocí které se podařilo identifikovat vybrané proteinové frakce. | cze |
dc.format | 57 s. | |
dc.format | 57 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Solanum tuberosum L. | cze |
dc.subject | inhibitory proteas | cze |
dc.subject | chromatografie | cze |
dc.subject | FPLC | cze |
dc.subject | Solanum tuberosum L. | eng |
dc.subject | protease inhibitors | eng |
dc.subject | chromatography | eng |
dc.subject | FPLC | eng |
dc.title | Separace vybraných frakcí kyselých proteinů z hlíz brambor (Solanum tuberosum L.) pomocí chromatografických technik | cze |
dc.title.alternative | Separation of selected acidic proteins fractions from potato (Solanum tuberosum L.) tubers by chromatographic techniques | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 29188 | |
dc.description.abstract-translated | This diploma thesis deals with acidic proteins contained in the potato (Solanum tuberosum) tubers, or rather about their separation with chromatography techniques. For the analysis were chosen tubers of two czech potato varieties, Adéla and Westamyl. From the concentrated potato juice were eliminated basic and most of the patatin proteins with the gravity column chromatography. In the next step were applied the chromatography techniques on the anion and hydroxyapatite columns by the fast protein liquid chromatography (FPLC) system. On the anion column were separated protein fractions which contained proteins of molecular weight in the range of 15 kDa to 60 kDa (Adéla) and 15 kDa to 100 kDa (Westamyl). The most abundant were the proteins with molecular weight 15 kDa a 20 kDa. In the last step was used the mass spectrometry for the identification of chosen protein fractions. | eng |
dc.date.accepted | 2013-06-19 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Rostlinné biotechnologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |