Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBárta, Jan
dc.contributor.authorLorenc, František
dc.date.accessioned2021-11-30T11:08:50Z
dc.date.available2021-11-30T11:08:50Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-04-26
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12584
dc.description.abstractTato diplomová práce pojednává o kyselých proteinech obsažených v hlízách bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.), respektive jejich separaci pomocí chromatografických technik. Jako materiál byly zvoleny hlízy dvou odrůd kulturních brambor, Adéla a Westamyl. Ze získané a zakoncentrované hlízové šťávy byly pomocí chromatografie na gravitačních kolonách odstraněny bazické a většina proteinů patatinového komplexu. V následujícím kroku byla provedena chromatografie na aniontové a hydroxyapatitové koloně na systému vysokorychlostní kapalinové chromatografie (FPLC). Na aniontové koloně se podařilo separovat proteinové frakce zahrnující proteiny v rozsahu 15-60 kDa u odrůdy Adéla a 15-100 kDa u odrůdy Westamyl. V největší míře byly u obou odrůd zachyceny proteiny o velikosti 15 kDa a 20 kDa. V posledním kroku byla provedena hmotnostní spektrometrie, pomocí které se podařilo identifikovat vybrané proteinové frakce.cze
dc.format57 s.
dc.format57 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSolanum tuberosum L.cze
dc.subjectinhibitory proteascze
dc.subjectchromatografiecze
dc.subjectFPLCcze
dc.subjectSolanum tuberosum L.eng
dc.subjectprotease inhibitorseng
dc.subjectchromatographyeng
dc.subjectFPLCeng
dc.titleSeparace vybraných frakcí kyselých proteinů z hlíz brambor (Solanum tuberosum L.) pomocí chromatografických technikcze
dc.title.alternativeSeparation of selected acidic proteins fractions from potato (Solanum tuberosum L.) tubers by chromatographic techniqueseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag29188
dc.description.abstract-translatedThis diploma thesis deals with acidic proteins contained in the potato (Solanum tuberosum) tubers, or rather about their separation with chromatography techniques. For the analysis were chosen tubers of two czech potato varieties, Adéla and Westamyl. From the concentrated potato juice were eliminated basic and most of the patatin proteins with the gravity column chromatography. In the next step were applied the chromatography techniques on the anion and hydroxyapatite columns by the fast protein liquid chromatography (FPLC) system. On the anion column were separated protein fractions which contained proteins of molecular weight in the range of 15 kDa to 60 kDa (Adéla) and 15 kDa to 100 kDa (Westamyl). The most abundant were the proteins with molecular weight 15 kDa a 20 kDa. In the last step was used the mass spectrometry for the identification of chosen protein fractions.eng
dc.date.accepted2013-06-19
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineRostlinné biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam