Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorČurn, Vladislav
dc.contributor.authorMarek, Josef
dc.date.accessioned2021-11-30T11:08:51Z
dc.date.available2021-11-30T11:08:51Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2013-11-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12585
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo hodnocení změn v profilech zasobních proteinů semen luskovin v průběhu klíčení. Pro řešení byly vybrány 4 druhy luskovin: hrách setý polní, lupina úzkolistá, bob obecný a sója luštinatá. Analýzy proteinů v semenech luskovin byly prováděny na začátku, uprostřed a na konci klíčení. Ze získaného lyofilizovaného a homogenizovaného materiálu byly vyextrahovány proteiny, které byly analyzovány pomocí gelové denaturační elektroforézy (SDS-PAGE). Výsledky prokázaly, že během klíčení semen dochází ke štěpení zásobních proteinů na menší peptidy sloužící pro tvorbu nových proteinů. Ve spektrech proteinů naklíčených semen hrachu setého se snížila intenzita proteinových pruhů v zónách o velikosti 48-45 kDa a 40-36 kDa a zvýšilo se zastoupení proteinových pruhů v zónách charakterizovaných hmotností 25-23 kDa a 19-7 kDa. Ve spektrech proteinů naklíčených semen lupiny úzkolisté nebyly detekovány proteinové pruhy nad 39 kDa a zvýšilo se zastoupení proteinových pruhů v oblastech o velikosti 15-7 kDa.cze
dc.format75 s. (107 601)
dc.format75 s. (107 601)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectklíčení semen luskovincze
dc.subjectproteinycze
dc.subjectSDS-PAGE elektroforézacze
dc.subjectGlycine max L.cze
dc.subjectLupinus angustifolius L.cze
dc.subjectPisum sativum L.cze
dc.subjectVicia faba L.cze
dc.subjectgermination of legume seedseng
dc.subjectstorage proteinseng
dc.subjectSDS-PAGE electrophoresiseng
dc.subjectGlycine max L.eng
dc.subjectLupinus angustifolius L.eng
dc.subjectPisum sativum L.eng
dc.subjectVicia faba L.eng
dc.titleHodnocení vlivu klíčení na profily zásobních bílkovin v semenech vybraných druhů luskovincze
dc.title.alternativeEvaluation of germination effect on storage proteins profiles in seeds of selected legume specieseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag29190
dc.description.abstract-translatedThe aim of the diploma thesis was to assess changes in pattern of legume storage proteins during germination. Four species of legumes were chosen for analyses ? Glycine max L., Lupinus angustifolius L., Pisum sativum L. and Vicia faba L. Seeds for analyses were sampled at the beginning, middle and end of germination. Proteins were extracted from lyophilised and homogenised material. These proteins were analysed by SDS-PAGE electrophoresis. The results proved that during seed germination the seed storage proteins cleave into smaller peptides, which forms new proteins. The intensity of protein bands in pea seeds was decreased in the area at around 48-45 kda and 40-36 kDa and the intensity of the proteins bands was increased at around the protein bands 25-23 kDa and 19-7 kDa. In lupine were not detected the protein bands over 39 kDa and during germination amount of protein bands in areas 15-7 kDa was increasedeng
dc.date.accepted2014-02-05
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineRostlinné biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam