dc.contributor.advisor | Čurn, Vladislav | |
dc.contributor.author | Marek, Josef | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:08:51Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:08:51Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2013-11-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12585 | |
dc.description.abstract | Cílem diplomové práce bylo hodnocení změn v profilech zasobních proteinů semen
luskovin v průběhu klíčení. Pro řešení byly vybrány 4 druhy luskovin: hrách setý polní, lupina úzkolistá, bob obecný a sója luštinatá. Analýzy proteinů v semenech luskovin byly prováděny na začátku, uprostřed a na konci klíčení. Ze získaného lyofilizovaného a homogenizovaného materiálu byly vyextrahovány proteiny, které byly analyzovány pomocí gelové denaturační elektroforézy (SDS-PAGE). Výsledky prokázaly, že během klíčení semen dochází ke štěpení zásobních proteinů na menší peptidy sloužící pro tvorbu nových proteinů. Ve spektrech proteinů naklíčených semen hrachu setého se snížila intenzita proteinových pruhů v zónách o velikosti 48-45 kDa a 40-36 kDa a zvýšilo se zastoupení proteinových pruhů v zónách charakterizovaných hmotností 25-23 kDa a
19-7 kDa. Ve spektrech proteinů naklíčených semen lupiny úzkolisté nebyly detekovány proteinové pruhy nad 39 kDa a zvýšilo se zastoupení proteinových pruhů v oblastech o velikosti 15-7 kDa. | cze |
dc.format | 75 s. (107 601) | |
dc.format | 75 s. (107 601) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | klíčení semen luskovin | cze |
dc.subject | proteiny | cze |
dc.subject | SDS-PAGE elektroforéza | cze |
dc.subject | Glycine
max L. | cze |
dc.subject | Lupinus angustifolius L. | cze |
dc.subject | Pisum sativum L. | cze |
dc.subject | Vicia faba L. | cze |
dc.subject | germination of legume seeds | eng |
dc.subject | storage proteins | eng |
dc.subject | SDS-PAGE electrophoresis | eng |
dc.subject | Glycine max L. | eng |
dc.subject | Lupinus angustifolius L. | eng |
dc.subject | Pisum sativum L. | eng |
dc.subject | Vicia faba L. | eng |
dc.title | Hodnocení vlivu klíčení na profily zásobních bílkovin v semenech vybraných druhů luskovin | cze |
dc.title.alternative | Evaluation of germination effect on storage proteins profiles in seeds of selected legume species | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 29190 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of the diploma thesis was to assess changes in pattern of legume storage
proteins during germination. Four species of legumes were chosen for analyses ? Glycine max L., Lupinus angustifolius L., Pisum sativum L. and Vicia faba L. Seeds for analyses were sampled at the beginning, middle and end of germination. Proteins were extracted from lyophilised and homogenised material. These proteins were analysed by SDS-PAGE electrophoresis. The results proved that during seed germination the seed storage proteins cleave into smaller peptides, which forms new proteins. The intensity of protein bands in pea seeds was decreased in the area at around 48-45 kda and 40-36 kDa and the intensity of the proteins bands was increased at around the protein bands 25-23 kDa and 19-7 kDa. In lupine were not detected the protein bands over 39 kDa and during germination amount of protein bands in areas 15-7 kDa was increased | eng |
dc.date.accepted | 2014-02-05 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Rostlinné biotechnologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |