dc.contributor.advisor | Samková, Eva | |
dc.contributor.author | Baldíková, Eva | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:08:54Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:08:54Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013-04-26 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12587 | |
dc.description.abstract | Pekařské kvasinky (Saccharomyces cerevisiae) byly magneticky modifikovány třemi různými způsoby, a sice povrchovou modifikací buněk magnetickými kapalinami, zabudováním buněk do magnetického alginátu a kovalentní imobilizací na částice magnetického chitosanu. U všech typů byla testována schopnost rozkladu H2O2, přičemž se ukázalo, že nejvíce peroxidu vodíku degradují buňky modifikované magnetickými kapalinami (84-95%), zatímco účinnost stejného množství buněk modifikovaných ostatními způsoby se pohybuje v daleko nižších hodnotách (40-60%).
Kovalentní imobilizací na částice magnetického chitosanu byl vytvořen zcela nový biokompozitní materiál, u něhož byla zkoušena adsorpce krystalové violeti a safraninu O. Zjistilo se, že samotný magnetický chitosan neadsorbuje žádná barviva, tudíž veškerá adsorpce připadá na imobilizované kvasinky. Maximální adsorpční kapacity byly stanoveny pomocí Langmuirovy izotermy na 69,4 mg/g pro krystalovou violeť a 99,0 mg/g pro safranin O. | cze |
dc.format | 74 s. | |
dc.format | 74 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | adsorbent | cze |
dc.subject | alginát | cze |
dc.subject | imobilizace | cze |
dc.subject | magnetická modifikace | cze |
dc.subject | magnetická kapalina | cze |
dc.subject | magnetický chitosan | cze |
dc.subject | magnetit | cze |
dc.subject | S. cerevisiae | cze |
dc.subject | adsorbent | eng |
dc.subject | alginate | eng |
dc.subject | immobilization | eng |
dc.subject | magnetic chitosan | eng |
dc.subject | magnetic fluid | eng |
dc.subject | magnetic modification | eng |
dc.subject | magnetite | eng |
dc.subject | S. cerevisiae | eng |
dc.title | Magnetická modifikace mikrobiálních buněk | cze |
dc.title.alternative | Magnetic modification of microbial cells | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 29194 | |
dc.description.abstract-translated | Baker´s yeast (Saccharomyces cerevisiae) were magnetically modified by three different methods, namely, surface modification by magnetic fluid, entrapment of cells into alginate and covalent immobilization on particles of magnetic chitosan. The ability of H2O2 decomposition was tested for all types of modification. It is apparent that the most amount of hydrogen peroxid was degraded by magnetic fluid - modified cells (84-95%), while the efficiency of cell which were modified by other methods was much lower (40-60%).
Thanks to immobilization on particles of magnetic chitosan, we made completely new type of magnetic material, which was tested for adsorption of Crystal violet and Safranin O. It was founded that magnetic chitosan adsorbs no dyes, so all adsorption belongs to immobilized yeast. The maximum adsorption capacities were determined using Langmuire isotherm at 69,4 mg/g for Crystal violet and 99,0 mg/g for Safranin O. | eng |
dc.date.accepted | 2013-06-18 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Živočišné biotechnologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |