Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBohatá, Andrea
dc.contributor.authorBojarová, Jana
dc.date.accessioned2021-11-30T11:09:07Z
dc.date.available2021-11-30T11:09:07Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2013-11-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12598
dc.description.abstractDějiny pěstování ječmene sahají do počátku uvědomělého zemědělství, kde člověka provází spolu s pšenicí jako druhá nejstarší obilnina. Současnou roli ječmene v našem hospodářství není možno chápat jen z hlediska jeho sladovnického uplatnění, i když ji dosud i perspektivně považujeme za prioritní, a to jak z hlediska pěstitelsko-šlechtitelského, tak z hlediska ječmenářského výzkumu. Vzhledem ke krátké vegetační době, slabšímu kořenovému systému a své biologické povaze ječmen citlivě reaguje na stresové podmínky všeho druhu a tedy i na každou pěstitelskou chybu. Jarní ječmen je v celém průběhu vegetace vystaven tlaku řady houbových chorob. Zejména u sladovnických ječmenů je třeba proti tomuto nebezpečí účinně bojovat. Na kvalitu sladovnického ječmene jsou kladeny vysoké nároky a choroby mohou do značné míry rozhodnout o ekonomickém výsledku jeho pěstování. Pro úspěšné pěstování sladovnického ječmene platí, že jeho výsledek je dán celým komplexem pěstitelských opatření. Boj proti houbovým chorobám je velmi významnou součástí agrotechniky. Existuje celá řada přípravků proti houbovým chorobám a stále dochází k registraci dalších a dalších přípravků. Zkušební stanice Kluky s.r.o. je jednou z firem provádějící registrační pokusy přípravků. V této uznávané zkušební stanici byl proveden vlastní pokus na sledování chorob jarního ječmene při aplikaci vybraných účinných látek.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectječmen jarnícze
dc.subjectfungicidní ochranacze
dc.subjecthoubové chorobycze
dc.subjectbarley springeng
dc.subjectfungicidal protectioneng
dc.subjectfungal diseaseseng
dc.titleFungicidní ochrana jarního ječmenecze
dc.title.alternativeProtection of spring barley with fungicideseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag29462
dc.description.abstract-translatedThe history of cultivating barley dates back to the beginning of conscious agriculture, accompanying humans together with wheat, as the second oldest grain. It is not possible to understand the current role barley plays in our economy only from the perspective of its use of malting, although we regard it as a priority, both in light of breeding and cultivating, and its research. With regard to the short growing season, the weaker root system and its biological character, barley reacts sensitive to stressful conditions of all kind, and thus also to any br1eeding mistake. Throughout its entire vegetation period, spring barley is exposed to the pressure of a number of fungal diseases. Especially in regard to the malting barley, it is necessary to fight against this danger effectively. High demands are put on the quality of malting barley and diseases can - to a large extent - decide on economic breeding results. It says: For successful breeding of malting barley, its outcome is the tax of the complex breeding proceedings. The fight against fungal diseases is a significant part of agricultural engineering. A series of preparations against fungal diseases exist and further registrations of preparations continue to occur. The laboratory Kluky s.r.o. is one of the companies that makes registered experiments of the preparations. Within this recognized laboratory, the experiment of monitoring diseases of the spring barley was carried out while applying chosen beneficent substances.eng
dc.date.accepted2014-02-06
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam