Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorKala, Robert
dc.date.accessioned2021-11-30T11:09:31Z
dc.date.available2021-11-30T11:09:31Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12617
dc.description.abstractMléčný tuk je nositelem mnoha funkcí. Má vliv na biologické, chemické, senzorické a technologické vlastnosti mléka. V České republice je konzumováno a zpracováváno především mléko kravské, kozí a ovčí. Cílem bylo zaměřit se na popis vybraných mastných kyselin v mléčném tuku dojnic a koz a to z hlediska jejich významu na zdraví člověka a faktorů, které ovlivňují jejich zastoupení. Z výsledků vyplývá, že obsah mastných kyselin s krátkým řetězcem byl ve srovnání s dojnicemi vyšší u plemen koz. Dále bylo zjištěno, že zastoupení nasycených mastných kyselin bylo ovlivněno především plemenem a individualitou jedince, zatímco zastoupení nenasycených mastných kyselin bylo ovlivněno spíše výživou a krmením. V práci jsou popsány biologické faktory, jako je plemeno a individualita, pořadí a stadium laktace, z vnějších je popsán faktor výživy a krmení. Kapitola biologické faktory se zabývá především vlivem genetiky a obsahuje popis vybraných kandidátních genů ovlivňující mléčný tuk a mastné kyseliny.cze
dc.format75 s. (102 651 znaků)
dc.format75 s. (102 651 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkravské a kozí mlékocze
dc.subjectmastné kyselinycze
dc.subjectkandidátní genycze
dc.subjectplemenocze
dc.subjectpořadí a stadium laktacecze
dc.subjectvýživa a krmenícze
dc.subjectcows and goats milkeng
dc.subjectfatty acidseng
dc.subjectcandidate geneseng
dc.subjectbreedeng
dc.subjectparity and stage of lactationeng
dc.subjectnutrition and feedingeng
dc.titleZastoupení vybraných mastných kyselin v mléčném tuku dojnic a kozcze
dc.title.alternativeComposition of selected fatty acids in milk fat of cows and goatseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag32039
dc.description.abstract-translatedMilk fat is the recipient of numerous functions. It affects the biological, chemical, sensory and technological properties of milk. The Czech Republic is consumed and processed, especially cows, goats and ewes milk. The aim was to focus on the description of selected fatty acids in milk fat of dairy cows and goats because of their importance to human health and the factors that influence their composition. The results show that the content of short-chain fatty acids was compared to dairy cows higher in goat breeds. It was also found that the proportion of saturated fatty acids was influenced mainly breed and individuality, while the composition of unsaturated fatty acids was affected more nutrition and feeding. The work describes the biological factors such as breed, individuality, parity and stage of lactation, of the external factors described nutrition and feeding. Chapter biological factors mainly deals with the influence of genetics and contains a description of selected candidate genes affecting milk fat and fatty acids.eng
dc.date.accepted2014-06-10
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineŽivočišné biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam