Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHasoňová, Lucie
dc.contributor.authorDvořáková, Kamila
dc.date.accessioned2021-11-30T11:11:22Z
dc.date.available2021-11-30T11:11:22Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12689
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá problematikou mastitid u dojnic a faktory, které ovlivňují zdraví mléčné žlázy. V období 2012-2013 bylo odebráno celkem 629 čtvrťových vzorků mléka na vyhodnocení počtu somatických buněk (PSB) ve vztahu ke stavu zakončení struku, pořadí a fázi laktace. Byly porovnány bazénové vzorky (PSB, CPM) za období 2008-2013 a sledován výskyt a průběh klinických mastitid v chovu (2012-2013). Stav strukového zakončení byl vyhodnocen jako významný činitel ovlivňující zdraví mléčné žlázy. Nejnižší PSB byl v první fázi laktace, naopak nejvyšší ve třetí fázi (aktivní involuce). Pořadí laktace bylo prokázáno jako faktor ovlivňující PSB v mléce. Byl prokázán nižší PSB v mléce u dojnic při pobytu na pastvině, z čehož lze usuzovat pozitivní efekt pasení. Ve sledovaném období byl zjištěn velmi nízký výskyt klinických mastitid.cze
dc.format37 s. (48897)
dc.format37 s. (48897)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdojnicecze
dc.subjectmléčná žlázacze
dc.subjectmastitidacze
dc.subjecthyperkeratózacze
dc.subjectpočet somatických buněkcze
dc.subjectdairy coweng
dc.subjectmammary glandeng
dc.subjectmastitiseng
dc.subjecthyperkeratosiseng
dc.subjectsomatic cells counteng
dc.titleMonitoring mastitid a faktory ovlivňující zdraví mléčné žlázycze
dc.title.alternativeMastitis monitoring and factors influencing mammary gland healtheng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag32478
dc.description.abstract-translatedThe thesis explores an issue of mastitis in dairy cows, and factors that influence the health of a mammary gland. In span of 2012-2013, 629 quarter samples of milk were collected, the somatic cells count (SCC) was determined and the results related to the condition of teats base, and also to an order and phase of lactation. The results were compared to the pool samples collected in 2008-2013 (SCC, TBC) and the number and development of clinical mastitis was followed (2012-2013). The condition of teats base was estimated as an important factor contributing to the health of a mammary gland. The lowest SCC was identified in the first phase of lactation, and, contrary to that, the highest SCC was identified in the third phase of lactation (active involution). The order of lactation proved to be an important factor influencing SCC in milk. Dairy cows staying in pasture were shown to have less SCC in milk; it can therefore be concluded that grazing has a positive impact on SCC in milk. In the examined period, very low number of clinical mastitis was determinedeng
dc.date.accepted2014-06-04
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské inženýrstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam