Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSilovská, Šárka
dc.contributor.authorDostálová, Stanislava
dc.date.accessioned2021-11-30T11:11:32Z
dc.date.available2021-11-30T11:11:32Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12695
dc.description.abstractTématem diplomové práce je zhodnocení vlivu včelí pastvy na kvalitu medu. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku jednotlivých druhů medů a jejich rozdílné složení. Jsou zde popsány základní fyzikální a chemické požadavky na med včetně senzorických požadavků, které udává Vyhláška č.76/2003 Sb. Praktická část obsahuje vlastní fyzikálně chemickou analýzu dle Harmonised methods of European Honey, kde byly hodnoceny dva základní druhy medu-květový a medovicový. Každý druh medu byl zastoupen dvaceti vzorky. Následně u nich byly sledovány tyto parametry-obsah vody, kyselost, pH, elektrická vodivost, obsah ve vodě nerozpustných látek a zkouška na důkaz porušení medu škrobovým sirupem. Z porovnávaných vzorků vyplývá, že jednotlivé druhy medů se nejvíce odlišovaly v parametru elektrické vodivosti a obsahu ve vodě nerozpustných látek. V konečném hodnocení nemá rozlišná včelí pastva vliv na kvalitu medu.cze
dc.format61 s. (73 684 znaků)
dc.format61 s. (73 684 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkvětový medcze
dc.subjectmedovicový medcze
dc.subjectkvalitacze
dc.subjectparametrycze
dc.subjectblossom honeyeng
dc.subjecthoneydew honeyeng
dc.subjectqualityeng
dc.subjectparameterseng
dc.titleHlavní ukazatele kvality medu a analytické metody k jejich stanovenícze
dc.title.alternativeGeneral parameters of honey quality and analytical methods for their determinationeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag32516
dc.description.abstract-translatedThe topic of this diploma thesis is to evaluate the impact of grazing on the quality of bee honey. The theoretical part focuses on the characteristics of the individual kinds of honey and their different compositions. The fundamental physical and chemical requirements for honey are described there, including a sensory requirement, which indicates Public Notice No. 76/2003 Coll. The practical part contains the physico-chemical analysis itself, according to the Harmonised methods of the European Honey. The two fundamental kinds of honey were evaluated, i.e. blossom and honeydew honey. Each type of honey was represented by 20 samples. Subsequently, the following parameters were monitored: water content, acidity, pH, electrical conductivity, content of water-insoluble substances and also the test for the evidence of damage of honey structure by starch syrup was done. The comparison of the samples shows that the different types of honey vary mostly in the parameter of electrical conductivity. The final results show that the different bee grazing does not impact the quality of honey.eng
dc.date.accepted2014-06-09
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam