Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVoříšková, Jarmila
dc.contributor.authorDubová, Dagmar
dc.date.accessioned2021-11-30T11:12:16Z
dc.date.available2021-11-30T11:12:16Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12719
dc.description.abstractTele je nejdůležitějším zvířetem na farmě. Odchovu telat by měla být věnována náležitá pozornost, neboť mnoho problémů a neduhů ve stádě jako celku má svůj původ právě u telat. Správná volba technologie odchovu může mít klíčový význam na ekonomiku celého chovu. Kvalita ustájení telat se promítá do celkové úrovně odchovu této kategorie skotu. Má nezanedbatelný vliv na celkovou pohodu zvířat, zoohygienické podmínky a nákazovou situaci. Cílem diplomové práce bylo v provozních podmínkách porovnat způsob odchovu telat ve venkovních individuálních boudách (VIB) s krmením 2x denně se skupinovým ustájením telat ve vzdušném teletníku s vícečetným krmením pomocí krmného automatu na hmotností přírůstky, zdravotní stav a welfare zvířat. Diplomová práce byla řešena na soukromé farmě Václava Duba v Boubíně u Horažďovic. Vlastní pokus probíhal v obou systémech ustájení telat současněod 1. 5. 2013 do 14. 10. 2013. Obě pozorované skupiny telat byly krmeny stejným množstvím MKS, jen s rozdílnou četností příjmu. Každá ze skupin měla stejný počet 30 telat (15 jaloviček a 15 býčků) plemene český strakatý skot. Po ukončení mléčného období byla průměrná hmotnost u telat ve VIB 107,2 kg a 110,8 kg v teletníku. U telat napájených pomocí krmného automatu byl zjištěn průměrný denní přírůstek 0,787 kg, ve VIB byla tato hodnota nižší 0,743 kg. Průměrná spotřeba mléčné krmné směsi u telat ve VIB činila 521,7 l a u telat v teletníku to bylo 516,8 l. U toho ukazatele byla prokázána vysoká statistická významnost (P 0,001). Průměrná denní teplota ve VIB činila 19,7 °C, v teletníku pak 17,9 °C. U telat odchovaných ve VIB bylo zaznamenáno průjmové onemocnění u 4 kusů, při skupinovém odchovu u 6 kusů telat. U telat odchovávaných ve VIB bylo bezprostředně po napití zjištěno vzájemné ocucávání mulce. U telat krmených pomocí krmného automatu, nebyl zaznamenán žádný projev neukojeného sacího reflexucze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecttelecze
dc.subjectzpůsob odchovucze
dc.subjectpočet krmení za dencze
dc.subjectcalfeng
dc.subjectmethod of rearingeng
dc.subjectnumber of rations per dayeng
dc.titlePorovnání různých způsobů ustájení telat v období mléčné výživycze
dc.title.alternativeComparison of different methods of milk-fed calves housingeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag32585
dc.description.abstract-translatedCalf is the most important animal on the farm. Calf rearing should be given due attention as many problems and ailments in the herd as a whole have their origins in calves. The right choice of technology o f rearing can be crucial to the economy of the entire breed. Quality of calf housing is reflected in the overall level of rearing cattle in this category. It has a significant impact on the overall w ellbeing of animals, zoohygienic conditions and health situation.The aim of this thesis was to compare methods of rearing calves in individual outdoor sheds, where the calves were fed twice daily, with group housing in a spacious calving barn with multip le feeding through a feeding machine. We looked at weight gain, hea lth and welfare of the animals.The thesis was dealt with at a private farm of Václav Duba in Boubín near the town of Horažďovice. The experiment was conducted simultaneously in both systems of calf housing in the time period between May 1 2013 and October 14 2013. Both the observed groups of calves were fed the same amount of milk replacer, only with different frequency of intake. Both groups had the same number of 30 calves (15 heifers and 15 bulls) of Czech pied cattle. After completion of the milk feeding period the average weight of the calves in individual sheds was 107.2 kg and 110.8 kg in the calving barn. The calves which were fed by a feeding machine had an average daily weight gain of 0.787 kg; the calves in individual sheds had lower weight gain of 0.743 kg. The average consumption of milk replacer for calves in the individual sheds was 521.7 litres and for calves in the calving barn it was 516.8 litres. This indicator has been pro ven to have high statistical significance (P 0.001). The a verage daily temperature in the individual sheds was 19.7 °C; in t he calving barn it was 17.9 °C. A diarrheal disease was reported in four animals in the individual sheds, and in six animals in the calving barn. In calves reared in the individual shed mutual sucking of muzzle was found immediately after drinking. In calves fed using a feeding machine there was no sign of unsatisfied sucking reflex.eng
dc.date.accepted2014-06-09
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam