dc.contributor.advisor | Konvalina, Petr | |
dc.contributor.author | Martan, Jan | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:12:56Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:12:56Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-04-25 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12740 | |
dc.description.abstract | Biopotravina je potravinářský výrobek, který je získaný z bioproduktů a omezeného množství povolených přísad vymezených technologickým postupem dle zvláštního předpisu a pod kontrolním režimem. Regionální potraviny jsou díky krátkých dopravním vzdálenostem mnohem čerstvější, než potraviny, které kolují dlouhou dobu po cestách. Regionální potraviny mívají proto zpravidla lepší chuť i cennější nutriční vlastnosti. Důležitá je rovněž skutečnost, že čím blíže jsou potraviny ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Cílem diplomové práce je vyhodnotit strukturu nabídky regionálních potravin a biopotravin, a dále zmapovat jejich producenty v okresech Prachatice, Strakonice a České Budějovice. Při vyhodnocování dotazníků bylo zjištěno, že dvě třetiny dotazovaných pravidelně nakupují biopotraviny nebo regionální potraviny. Nejčastěji je kupují v běžném obchodě ve specializovaném oddělení. Většina dotazovaných je ochotna za regionální potravinu připlatit a měsíčně za ní utratí v rozmezí 200 500 Kč. | cze |
dc.format | 68 | |
dc.format | 68 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | regionální potravina | cze |
dc.subject | biopotravina | cze |
dc.subject | výrobce | cze |
dc.subject | ekologické zemědělství | cze |
dc.subject | Regional food | eng |
dc.subject | organic food | eng |
dc.subject | manufacturers | eng |
dc.subject | organicfarming | eng |
dc.title | Srovnání struktury a nabídky regionální produkce a biopotravin v regionu jižních Čech a krajském městě | cze |
dc.title.alternative | Production and offer of regional and organic products in South Bohemia region and in county town | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 32734 | |
dc.description.abstract-translated | Organic food is a food product that is obtained from organic products and a limited amount of authorized additives defined technological process according to special regulation and the control regimen. Regional foods are due to short transport distances much fresher than food that has circulated for a long time. Regional foods tend therefore usually taste better and more valuable nutritional properties. Equally important is the fact that the closer the food to the consumer, the less loaded environment during transportation. The aim of the thesis is to evaluate the structure offers regional food and organic food producers to seek their districts Prachatice, and Strakonice Czech Budejovice. When evaluating the questionnaires, it was found that two-thirds of respondents regularly buy organic or regional food. Most often it is bought at a store in a specialized department.Most of the respondents to pay extra for regional food for a month for her to spend in the range of 200 to 500 CZK. | eng |
dc.date.accepted | 2014-06-18 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |