Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorMašková, Iveta
dc.date.accessioned2021-11-30T11:13:43Z
dc.date.available2021-11-30T11:13:43Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2014-11-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12763
dc.description.abstractKvalita a původ potravin jsou témata, která aktuálně velmi rezonují nejen v české společnosti, ale i celosvětově. Kvalitní potraviny a pokrmy, ochrana životního prostředí a zejména pak zachování regionálních odlišností jsou klíčové myšlenky hnutí zvaného Slow Food.Podstatou tohoto hnutí je vnímání gastronomie jako fenoménu, který podporuje národní a lokální svébytnost, ochranu životního prostředí a kulturu stolování. Pojem Slow Food znamená také vědomý a odpovědný výběr potravin spotřebiteli a přípravu kvalitních pokrmů v domácnosti i v gastronomických zařízeních. Diplomová práce popisuje historii a základní myšlenky organizace Slow Food a zaměřuje se na současný vliv tohoto hnutí na dění v České republice. Práce dále přibližuje, jak se hnutí Slow Food staví k aktuálním tématům zemědělské politiky, jakými jsou např. společná zemědělská politika Evropské unie, biodiverzita či pěstování geneticky modifikovaných plodin. Práce rovněž obsahuje metodikua vyhodnocení dotazníkového šetření, které bylo provedeno autorkou pro účely této diplomové práce. Dotazníkové šetření je zaměřeno na potvrzení či vyvrácení konkrétních hypotéz týkajících se tržního a obchodního potenciálu zemědělských produktů, potravinářských výrobku a pokrmů naplňujících požadavky hnutí Slow Food v České republice. Zároveň práce porovnává ceny Slow Food potravin a potravin distribuovaných nadnárodními řetězci.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectslow foodcze
dc.subjectfast foodcze
dc.subjectfarmářské trhycze
dc.subjectfarmářské obchodycze
dc.subjectfarmářské bedýnkycze
dc.subjectlokální gastronomiecze
dc.subjectdotazníkcze
dc.subjectslow foodeng
dc.subjectfast foodeng
dc.subjectfarmers' marketseng
dc.subjectfarmers' shopseng
dc.subjectfarmers' boxeseng
dc.subjectlocal gastronomyeng
dc.subjectquestionnaireeng
dc.titleSlow Food jako moderní trend v českém potravinářství a gastronomiicze
dc.title.alternativeSlow Food as a modern trend in the Czech food industry and gastronomyeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag33044
dc.description.abstract-translatedThe quality and origin of food are topics that are currently widely discussed not only in Czech society, but worldwide. High-quality food andmeals, environmental protection, and especially the preservation of regional differences are the key ideas of a movement called Slow Food. The main idea of this movement is the perception of gastronomy as a phenomenon that supports a national and local autonomy, environmental protection, and diningculture. The concept of Slow Food also consists of thoughtful and responsible choice of food by consumersand the preparation ofhigh-quality meals at home as well as in restaurants. This thesis describes the history and basic ideas of the Slow Food organization and focuses on the current impact of this movement in the Czech Republic. The thesis describes the Slow Food movement's stances oncurrent topics of agricultural policies, such as the common agricultural policy of the European Union, biodiversity and genetically modified crops. The thesis also describesa methodology of evaluating a survey that was conducted by the author for the purposes of this thesis. The survey aimed to confirm or to refute concrete hypotheses that were related to the market and business potential of agricultural products, foods and meals that fulfill the requirementsof the Slow Food movementin the Czech Republic.At the same time this thesis also compares prices of Slow Food products with standard food distributed by the international retail chains.eng
dc.date.accepted2015-02-03
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam