dc.contributor.advisor | Smetana, Pavel | |
dc.contributor.author | Mašková, Iveta | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:13:43Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:13:43Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2014-11-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12763 | |
dc.description.abstract | Kvalita a původ potravin jsou témata, která aktuálně velmi rezonují nejen v české společnosti, ale i celosvětově. Kvalitní potraviny a pokrmy, ochrana životního prostředí a zejména pak zachování regionálních odlišností jsou klíčové myšlenky hnutí zvaného Slow Food.Podstatou tohoto hnutí je vnímání gastronomie jako fenoménu, který podporuje národní a lokální svébytnost, ochranu životního prostředí a kulturu stolování. Pojem Slow Food znamená také vědomý a odpovědný výběr potravin spotřebiteli a přípravu kvalitních pokrmů v domácnosti i v gastronomických zařízeních.
Diplomová práce popisuje historii a základní myšlenky organizace Slow Food a zaměřuje se na současný vliv tohoto hnutí na dění v České republice. Práce dále přibližuje, jak se hnutí Slow Food staví k aktuálním tématům zemědělské politiky, jakými jsou např. společná zemědělská politika Evropské unie, biodiverzita či pěstování geneticky modifikovaných plodin. Práce rovněž obsahuje metodikua vyhodnocení dotazníkového šetření, které bylo provedeno autorkou pro účely této diplomové práce. Dotazníkové šetření je zaměřeno na potvrzení či vyvrácení konkrétních hypotéz týkajících se tržního a obchodního potenciálu zemědělských produktů, potravinářských výrobku a pokrmů naplňujících požadavky hnutí Slow Food v České republice. Zároveň práce porovnává ceny Slow Food potravin a potravin distribuovaných nadnárodními řetězci. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | slow food | cze |
dc.subject | fast food | cze |
dc.subject | farmářské trhy | cze |
dc.subject | farmářské obchody | cze |
dc.subject | farmářské bedýnky | cze |
dc.subject | lokální gastronomie | cze |
dc.subject | dotazník | cze |
dc.subject | slow food | eng |
dc.subject | fast food | eng |
dc.subject | farmers' markets | eng |
dc.subject | farmers' shops | eng |
dc.subject | farmers' boxes | eng |
dc.subject | local gastronomy | eng |
dc.subject | questionnaire | eng |
dc.title | Slow Food jako moderní trend v českém potravinářství a gastronomii | cze |
dc.title.alternative | Slow Food as a modern trend in the Czech food industry and gastronomy | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 33044 | |
dc.description.abstract-translated | The quality and origin of food are topics that are currently widely discussed not only in Czech society, but worldwide. High-quality food andmeals, environmental protection, and especially the preservation of regional differences are the key ideas of a movement called Slow Food. The main idea of this movement is the perception of gastronomy as a phenomenon that supports a national and local autonomy, environmental protection, and diningculture. The concept of Slow Food also consists of thoughtful and responsible choice of food by consumersand the preparation ofhigh-quality meals at home as well as in restaurants.
This thesis describes the history and basic ideas of the Slow Food organization and focuses on the current impact of this movement in the Czech Republic. The thesis describes the Slow Food movement's stances oncurrent topics of agricultural policies, such as the common agricultural policy of the European Union, biodiversity and genetically modified crops. The thesis also describesa methodology of evaluating a survey that was conducted by the author for the purposes of this thesis. The survey aimed to confirm or to refute concrete hypotheses that were related to the market and business potential of agricultural products, foods and meals that fulfill the requirementsof the Slow Food movementin the Czech Republic.At the same time this thesis also compares prices of Slow Food products with standard food distributed by the international retail chains. | eng |
dc.date.accepted | 2015-02-03 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agropodnikání | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |