Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorHavránková, Iveta
dc.date.accessioned2021-11-30T11:14:00Z
dc.date.available2021-11-30T11:14:00Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12771
dc.description.abstractMikrobiologická jakost syrového mléka je z pohledu zdravotní nezávadnosti mléčných výrobků jednou z nejdůležitějších vlastností. Množství mikroorganismů je mimo jiné ovlivněno teplotou skladování či dobou uplynutou od nadojení. V diplomové práci byla sledována dynamika celkového počtu mikroorganismů (CPM) syrového mléka v závislosti na vybraných faktorech (měsíc, roční období, místo odběru, délka skladování). Ke množení mikroorganismů přispělo teplé počasí, neboť největší nárůst CPM byl zjištěn v měsících duben a květen (až 108 tis./ml). V tomto ohledu je tedy nutné klást velký důraz na rychlé zchlazení mléka (do 150 min.) na požadovanou teplotu (8 °C). Zvýšení CPM mohlo být zapříčiněno také dlouhou dobou přepravy od odebrání vzorku syrového mléka z automatu až do vyhodnocení jakostních a mikrobiologických ukazatelů. V druhé části diplomové práce jsou porovnány jakostní a mikrobiologické ukazatele syrového mléka z vybraných mléčných automatů. Při vyhodnocování vzorků odebraných z farmy byly průměrné hodnoty CPM vyšší (43 tis./ml) oproti vzorkům odebraných z automatů (6 tis./ml). Vyšší hodnoty z farmy mohly být způsobeny nízkou úrovní hygieny získávání mléka a jeho následnou kontaminací. Naopak průměrné výsledky ze vzorků odebraných z automatů byly víc než výborné, což dokazuje důslednou kontrolu chlazení mléka při převozu z farmy do automatu, nebo po jeho následném zchlazení v automatu a udržení stálé teploty v nižších stupních (od 0,5 do 1°C), které brání množení mikroorganismů.cze
dc.format58 s. (65 221 znaků)
dc.format58 s. (65 221 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectjakost mlékacze
dc.subjectcelkový počet mikroorganismůcze
dc.subjectmléčné automatycze
dc.subjectmilk qualityeng
dc.subjecttotal bacteria counteng
dc.subjectmilk vending machineseng
dc.titleMikrobiologická jakost syrového kravského mlékacze
dc.title.alternativeMicrobial quality of cow´s raw milkeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag33090
dc.description.abstract-translatedThe microbiological quality of raw milk from the perspective of the health of dairy products is one of the most important features. The amount of microorganisms is influenced by storage temperature and time of milk. In the thesis was observed dynamics of total bacteria count (TBC) in raw milk depending on the selected factors (months, seasons, point of collection, the length of storage). To life of microorganisms contributes warm weather. The largest increase in TBC was observed in the months of April and May to 108 thousand /1 Ml. It is necessary to place great emphasis on rapid cooling of milk (max 150 min.) to the desired temperature (8 °C). Increase TBC could be caused by long transportation time of sampling raw milk from a milk vending machine to evaluate the quality and microbiological indicators. In the second part of the thesis are compares the quality and microbiological characteristics of raw milk from selected milk vending machines. When evaluating the samples taken from the farm, average values of TBC were higher (43 thousand/ml) compared to samples collected from the milk vending machines (6 thousand/ml). Reason of higher values from farms could be caused by poor hygiene of the milk and his secondary contaminations. In contrast, the average results from samples taken from the milk vending machines were more than excellent. That´s shows tight control of cooling milk during transportation from the farm to the milk vending machine. Next reason better results is right cooling and to maintain a constant temperature in the grades (from 0.5 to 1 °C). That´s temperature, which prevents the growth of microorganisms.eng
dc.date.accepted2014-06-09
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam