Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorHrubešová, Kristýna
dc.date.accessioned2021-11-30T11:14:07Z
dc.date.available2021-11-30T11:14:07Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12774
dc.description.abstractPráce se zabývá sledováním vybraných ukazatelů kvality mléka včetně reziduí inhibičních látek (RIL) v mléce dojnic léčených vybranými skupinami antibiotik. Součástí práce je analýza vybraných faktorů, které na tyto ukazatele působí. Teoretická část práce pojednává o inhibičních látkách, jejich účincích na lidský organismus i na technologii zpracování. V práci jsou popsány aplikace antibiotik k léčbě mastitid a k zaprahování dojnic, včetně faktorů, které ovlivňují vylučování antibiotik mlékem. Součástí teoretické části jsou také legislativní nařízení vztahující se k této problematice. Praktická část byla rozdělena do tří částí. První část byla zaměřena na charakteristiku sledovaných léčených dojnic ve vybraných podnicích a farmách. Druhá část práce se soustředila na posouzení jakostních parametrů sledovaných vzorků (obsah tuku, bílkovin a počet somatických buněk) a třetí část se věnovala faktorům, které ovlivnily přítomnost RIL ve vzorcích mléka. Při stanovování jakostních ukazatelů mléka sledovaných léčených dojnic bylo potvrzeno, že obsah bílkovin i počet somatických buněk (PSB) jsou u těchto dojnic v důsledku onemocnění zvýšené a zjištěná průměrná hodnota PSB ani neodpovídala limitu danému legislativními předpisy. Při sledování faktorů, ovlivňujících přítomnost RIL, bylo zjištěno, že způsob aplikace léčiva a skupina použitého antibiotika měly vliv na přítomnost RIL po skončení ochranné lhůty.cze
dc.format68 s. (96 309 znaků)
dc.format68 s. (96 309 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmlékocze
dc.subjectkvalita mlékacze
dc.subjectantibiotikacze
dc.subjectochranná dobacze
dc.subjectrezidua inhibičních látekcze
dc.subjectmilkeng
dc.subjectquality of milkeng
dc.subjectantibioticseng
dc.subjectprotection timeeng
dc.subjectthe residues of inhibitory substanceseng
dc.titleVybrané parametry jakosti mléka u léčených dojniccze
dc.title.alternativeSelected milk quality parameters in cured cowseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag33094
dc.description.abstract-translatedThe work deals with the monitoring of selected indicators of milk quality including residues of inhibitory substances (RIS) in the milk of cows treated with selected groups of antibiotics. It contains an analysis of selected factors that act on these indicators. The theoretical part deals with the inhibitory substances, their effects on the human body and the processing technology. The paper describes the application of antibiotics to treat mastitis and drying off cows including factors that affect the excretion of antibiotics in milk. The legislative regulations relating to this issue are also a part of the theoretical section. The practical part is divided into three parts. The first part focuses on the characteristics observed in cows treated within selected businesses and farms. The second part is focused on the assessment of the quality parameters studied samples (fat, protein and somatic cell count) and the third part is devoted to factors that influence the presence of RIS in milk samples. In determining the quality indicators monitored in milk treated cows, it was confirmed that the protein content and static cell count (SCC) are in these cows due to disease increased and the mean value of the SCC did not correspond to a given limit legislation. When monitoring factors affecting presence RIS, it was found that the method of drug administration group and used antibiotics have influenced the presence RIS after the withdrawal period.eng
dc.date.accepted2014-06-10
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineŽivočišné biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam