Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorTrávníček, Jan
dc.contributor.authorSedláčková, Renata
dc.date.accessioned2021-11-30T11:15:37Z
dc.date.available2021-11-30T11:15:37Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12813
dc.description.abstractCílem diplomové práce je seznámit čtenáře s důvody úhynu brojlerů při jejich přepravě na jatky. Podklady pro vlastní výzkum (z roku 2012) byly získány od Státní veterinární správy a obchodní společnosti Vodňanská drůbež s. r. o., která je největším dodavatelem drůbežího masa v České republice. Druhá kapitola se zabývá legislativou vztahující se na zvířata všeobecně, ale také legislativou, která upravuje především ochranu drůbeže chované na maso. Welfare brojlerů, tedy jejich pohoda, a manipulace s nimi je řešena v kapitole třetí. Je zde popsáno vyskladňování hal, odchyt kuřat, nakládání kuřat, přeprava jatečné drůbeže, vykládání kuřat a podmínky, které musí splňovat pověřené osoby při manipulaci s drůbeží. Čtvrtá kapitola popisuje faktory ovlivňující pohodu brojlerů během výkrmu. K těmto faktorům patří druh podestýlky, mikroklima termoregulace drůbeže, osvětlení a také zdravotní stav brojlerů. Jelikož práce řeší úhyn brojlerů během přepravy, věnuje se pátá kapitola této problematice. Jsou zde rozepsány požadavky na přepravu, vliv vysoké a nízké teploty na převáženou drůbež. Dále pak dopravní prostředky a povinnosti přepravců při přepravě na jatky, ať už je to plánování cesty nebo péče o zvířata během přepravy. Šestá kapitola se zabývá vlastní diplomovou prací. V roce 2012 bylo na jatky (obchodní společnost Vodňanská drůbež s.r.o.) převezeno od 116 chovatelů 30 231 410 kusů brojlerů na porážku, z toho 136 616 kusů při přepravě uhynulo, tj. v průměru 0,455 %. Nejvíce úhynů bylo ve vzdálenosti 251 - 305 km (0,834 %), nejméně při vzdálenosti do 50 km 0,252 %. Stáří kuřat při porážce bylo průměrně 35,13 dní a porážková hmotnost se pohybovala v průměru 1,93 kg. Nejvíce úhynu brojlerů při přepravě nastalo v období zimy 0,919 %, korelační koeficient r = 0,37, nejméně 0,316 % v letních měsících (r = 0,02).cze
dc.format96 s. (113 862 znaků)
dc.format96 s. (113 862 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpřepravacze
dc.subjectpřepravní vzdálenostcze
dc.subjectúhyncze
dc.subjectbrojlercze
dc.subjecttransportationeng
dc.subjecttransport distanceeng
dc.subjectmortalityeng
dc.subjectbroilereng
dc.titleVliv transportního stresu na úhyn brojlerůcze
dc.title.alternativeEffect of transport stress on the mortality of broilerseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag33517
dc.description.abstract-translatedThe aim of the thesis is to acquaint the reader with the reasons for mortality of broilers during their transport to the slaughterhouse. Materials for your own research (from 2012) were obtained from the State Veterinary Administration of a company Vodňanská drůbež s. r. o., the argest supplier of poultry meat in the Czech Republic. The second chapter deals with legislation relating to animals in general, but also legislation that governs the protection primarily for meat production. Welfare of broilers, therefore, their comfort, and handling is dealt with in the third chapter. It describes picking halls, catching chickens, chicken waste, transport of poultry for slaughter, chickens and unloading conditions to be met by the authorized person when handling poultry. The fourth chapter describes the factors affecting the welfare of broiler chickens during fattening. These factors include the type of litter, microclimate - thermoregulation poultry, lighting, and health status of broilers. Because the work deals with the mortality of broilers during transport, the fifth chapter is devoted to this issue. There are analyzed transport requirements, the effect of high and low temperature for transporting poultry. Furthermore, means of transport and the obligation of carriers during transport to the slaughterhouse, whether it's planning a trip or taking care of animals during transport. The sixth chapter deals with the custom dissertation: In 2012, it was the slaughterhouses (company Vodňanská drůbež s. r. o.) moved from 116 breeders 30,231,410 pieces of broilers at slaughter, of which 136,616 units during transport died at a mean of 0.455 %. Most deaths were at a distance of 251-305 km (0.834 %), at least at a distance of 50 km to 0.252 %. Age of chickens at slaughter, an average of 35.13 days and slaughter weight was on average 1.93 kg. Most deaths occurred during transport of broilers during the winter 0.919 %, the correlation coefficient r = 0.37, less than 0.316 % in summer (r = 0.02).eng
dc.date.accepted2014-06-19
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam