Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠtěrba, Zdeněk
dc.contributor.authorHošek, Lukáš
dc.date.accessioned2021-11-30T11:15:49Z
dc.date.available2021-11-30T11:15:49Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12818
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo posoudit základní výnosotvorné prvky u sledovaných odrůd jarní pšenice. V roce 2013 bylo v rámci pokusu vyseto osm odrůd (Brawura, Corso, Epos, Granny, Scirocco, Septima, Tercie a Vánek) na pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Během vegetace byl zaznamenáván počet rostlin, počet odnoží a počet klasů pomocí čtvrt metrovky. Získané údaje jsou uvedeny ve výsledkové části a přepočítány na 1 m2. Doplňkově bylo sledováno napadení chorobami, škůdci a zaplevelení. Před sklizní byly odebrány vzorky pro hodnocení počtu zrn v klasu a HTZ.Ve výsledkové části jsou statisticky vyhodnoceny hlavní výnosové prvky. Mezi tyto prvky patří počet klasů, počet zrn v klasu a HTZ. Dále je v práci hodnocen teoretický a skutečný výnos a objemová hmotnost.Průměrný počet klasů u odrůd jarní pšenice se pohyboval v rozmezí od 411 (Corso) do 564 (Epos) klasů na 1 m2. Počet zrn v klasu u jednotlivých odrůd dosahoval vyšších hodnot od 39,6 (Scirocco) do 57,8 (Corso). Průměrná HTZ u jednotlivých odrůd byla 34,943,5 g. Při zjišťování skutečného výnosu byly zjištěny hodnoty od 3,4 t.ha-1 (Septima) do 4,5 t.ha-1 (Scirocco). Rozdíly mezi výnosovými prvky všech odrůd byly statisticky významné.cze
dc.format60
dc.format60
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectjarní pšenicecze
dc.subjectvýnosotvorné prvkycze
dc.subjectpočet rostlincze
dc.subjectpočet odnožícze
dc.subjectpočet klasůcze
dc.subjectpočet zrn v klasucze
dc.subjecthmotnost tisíce zrncze
dc.subjectvýnoscze
dc.subjectspring wheateng
dc.subjectyield factorseng
dc.subjectnumber of plantseng
dc.subjectnumber of sproutseng
dc.subjectnumber of spikeseng
dc.subjectnumber of grains per spikeeng
dc.subjectweight of thousand grainseng
dc.subjectyieldeng
dc.titleTvorba výnosu jarních odrůd pšenicecze
dc.title.alternativeYield formation of spring wheateng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag33545
dc.description.abstract-translatedThe aim of my thesis is to assess the basic yield factors in the studied varieties of spring wheat. In the year 2013, there were in the framework of the test sown eight varieties (Brawura, Corso, Epos, Granny, Scirocco, Septima, Tercie and Vánek) at the land of the Faculty of Agriculture, University of South Bohemia in Ceske Budejovice. During the vegetation the number of plants, the number of sprouts and the number of spikes was recorded using a quarter tape. The data are in the results section and are converted to 1 m2. Additionally, the infestation by diseases, pests and overrunning with weeds was monitored. Before harvesting, the samples were taken for an evaluation of the number of grains per spike and HTZ. In the results section the main factors of the yield are statistically evaluated. These include the number of spikes, the number of grains per spike and HTZ. The study also evaluates the theoretical and the actual yield and the bulk density. The average number of ears in the varieties of spring wheat ranged from 411 (Corso) to 564 (Epos) ears per 1 m2. The number of grains per spike of individual varieties reached higher values, from 39,6 (Scirocco) to 57,8 (Corso). The average HTZ for the individual varieties was between 34,9 and 43,5 g. At finding of the real yield there were observed values from 3,4 t.ha-1 (Septima) to 4,5 t.ha-1 (Scirocco). The difference between the yield elements of were statistically significant all varieties.eng
dc.date.accepted2014-06-10
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam