Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorJuráková, Andrea
dc.date.accessioned2021-11-30T11:24:02Z
dc.date.available2021-11-30T11:24:02Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12996
dc.description.abstractTématem diplomové práce je porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů u vzorků jednodruhových medů získaných z oblastí České republiky a u vzorků medů prodávaných v různých prodejních sítích v České republice. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku jednotlivých druhů medů a jejich rozdílné složení. Dále jsou zde popsány základní fyzikální a chemické požadavky na med včetně senzorických požadavků, které udává Vyhláška č.76/2003 Sb. Praktická část obsahuje vlastní fyzikálně chemickou analýzu dle Harmonised methods of European Honey a senzorické hodnocení vybraných jednodruhových medů (medovicový, akátový, lipový, slunečnicový a řepkový). Hodnoceno bylo dvacet vzorků medů od včelařů z oblastí České republiky a patnáct vzorků medů prodávaných v různých prodejních sítích z České republiky. Následně u nich byly sledovány tyto parametry obsah vody, kyselost a dále byla provedena zkouška na důkaz porušení medu škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky. Hodnoceny byly i smyslové požadavky barva, vůně, chuť a konzistence. Z porovnávaných vzorků medů vyplývá, že jednotlivé vzorky medů se nejvíce odlišovaly v hodnotících kritériích pro chuť a vůni medu a dále byly vzorky medů často porušeny škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky . Z konečného hodnocení vyplývá, že vzorky medů získané od včelařů z oblastí České republiky splňují požadavky Vyhlášky č. 76/2003 Sb. a naopak vzorky medů prodávaných v různých prodejních sítích z České republiky tyto požadavky, které udává Vyhláška č. 76/2003 Sb. nesplňují.cze
dc.format59 s.
dc.format59 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectjednodruhový medcze
dc.subjectmedovicový medcze
dc.subjectparametrycze
dc.subjectkyselostcze
dc.subjectobsah vodycze
dc.subjectsenzorické hodnocenícze
dc.subjectsingle-honeyeng
dc.subjecthoneydew honeyeng
dc.subjectparameterseng
dc.subjectacidityeng
dc.subjectwater contenteng
dc.subjectsensory evaluationeng
dc.titleVybrané kvalitativní ukazatele jednodruhových medů z oblastí České republikycze
dc.title.alternativeSelected Qualitatives Parameters of Monofloral Honey from The Czech Republiceng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag41029
dc.description.abstract-translatedThe theme of this thesis is a comparison of selected quality indicators of samples from single-flower honeys from the area of the Czech Republic and honeys from different retail chains. The theoretical part focuses on the characteristics of the individual kinds of honey and how different their composition is. There are described basic physical and chemical requirements for honey including sensory requirements which are specified in Regulation No.76/2003 Code. The practical part contains a physically-chemical analysis according to the Harmonized methods of European Honey and a sensory evaluation of selected single-flower honeys (honeydew, acacia, lime, sunflower and rape). There were analysed twenty samples of honey from Czech beekeepers and fifteen samples of honey bought in different retail chains in the Czech Republic. Subsequently, these parameters were monitored - water content and acidity. Next step was a test for evidence of disruption by starchy sugar and malt extracts. Then, sensory requirements such as colour, smell, taste and consistence were evaluated. The conclusion of the comparison of honey samples indicates that individual honey samples differed the most in the taste and smell criteria and in addition the samples were often disrupted by starchy sugar and malt extracts. The samples collected from the beekeepers from the area of the Czech Republic complied with Regulation No.76/2003 Code. On the contrary, the samples from the chosen retail chains in the Czech Republic weren't in accordance with the criteria specified in Regulation No.76/2003 Code.eng
dc.date.accepted2015-06-09
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam