Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠedová, Lenka
dc.contributor.authorŠtanglová, Radka
dc.date.accessioned2021-12-03T14:14:47Z
dc.date.available2021-12-03T14:14:47Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21998
dc.description.abstractHladina glukózy v krvi se nazývá glykémie. Glykémie je snižována pomocí inzulinu a zvyšována pomocí glukagonu, kortizolu, růstovým hormonem a katecholaminem. Glukóza vzniká ve střevech pomocí mechanismů. Glukóza, která se nevyužije, se ukládá do jater a později se uvolňuje (Lébl, Průhová, 2004). Základní hodnotou se považuje 3,3-6,6 mmol/l (Kapounová, 2007).Cílem této práce bylo, zda jsou klienti dostatečně edukováni o důležitosti selfmonitoringu glykémie svými lékaři. Dalším cílem bylo zjistit, jak dodržují postup odběru glykémie. Pro zjištění těchto cílů byly zvoleny výzkumné otázky: V jakém rozsahu jsou klientům poskytnuty informace? Jakou formou jsou klientům poskytnuty informace? Jaký postup realizují klienti při odběru glykémie glukometrem? Dodržují klienti zásady odběru glykémie glukometrem? Jaké nedostatky se v postupu odběru glykémie glukometrem vyskytují nejčastěji?cze
dc.format61 s.
dc.format61 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectGlykémiecze
dc.subjectdiabetes mellituscze
dc.subjectselfmonitoringcze
dc.subjectglukometrcze
dc.subjectnedostatky v odběrucze
dc.subjectzásady odběrucze
dc.subjectBlood glucoseeng
dc.subjectdiabetes mellituseng
dc.subjectself-monitoringeng
dc.subjectglucose metereng
dc.subjectdeficiencies in the collectioneng
dc.subjectprinciple of the collectioneng
dc.titleProblematika selfmonitoringu glykémiecze
dc.title.alternativeThe issue of self monitored glycemiaeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag38430
dc.description.abstract-translatedThe blood glucose level is called a glycemia. The glycemia is reduced by using the insulin and increased by the glucagon, the cortizol, the growth hormone and the catecholamine. The glucose is produced in the intestines by some mechanisms. The glucose that is not used is stored in the liver and later it is released (Lébl, Průhová, 2004). The fundamental value is considered to be 3,3 6,6 mmol/l (Kapounová, 2007). The main aim of this work is if the clients are adequately educated on an importance of the self-monitoring of the blood glucose by their doctors. Another aim is to find out how their follow a procedure of the collection of the blood glucose. For determining the following aims were chosen these research questions: To what extent are provided information to clients? What a form are provided some information to clients? What is a procedure implemented by clients during a collection of the blood glucose meter? Do clients adhere to principles of the collection during taking the blood glucose with the blood glucose meter? What are frequent shortcomings in the process during taking the blood glucose?eng
dc.date.accepted2015-06-10
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecná sestracze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeHavierniková, Lucie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam