Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKošťál, Vladimír
dc.contributor.authorUrban, Tomáš
dc.date.accessioned2021-12-06T14:05:24Z
dc.date.available2021-12-06T14:05:24Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2012-12-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/24442
dc.description.abstractPředkládaná práce se zabývala zkoumáním chladové odolnosti u hmyzu (Pyrrhocoris apterus), zvláště pak kvalitativním a kvantitativním složením a sezónními změnami v obsahu sterolů a tokoferolů v membránách. To zahrnovalo sběr jedinců, extrakci tkání, separaci, připravu vzorků a jejich analýzu. Podařilo se detekovat tři různé steroly (živočišný cholesterol, rostlinný kampesterol a sitosterol). Dále byly zjištěny izomery ?-tokoferolu a ?-tokoferolu. Obsah cholesterolu byl v rozmezí 0,2 - 0,8 molárních %, u fytosterolů bylo rozmezí 1,2 ? 15,2 molárních % a u tokoferolů bylo rozmezí 0,1 ? 31,3 molárních %. Nakonec bylo vyhodnoceno sezónní kolísání sterolů a tokoferolů s minimem v létě a s maximem v zimě.cze
dc.format49 s.
dc.format49 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectPyrrhocoris apteruscze
dc.subjectchladová odolnostcze
dc.subjectsterolycze
dc.subjecttokolycze
dc.subjectmembránycze
dc.subjectPyrrhocoris apteruseng
dc.subjectcold resistanceeng
dc.subjectsterolseng
dc.subjecttocolseng
dc.subjectmembraneseng
dc.titleChladová odolnost hmyzu a sezónní změny ve složení sterolů a tokoferolůcze
dc.title.alternativeInsect cold tolerance and seasonal changes in composition of sterols and tocopherolseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag21579
dc.description.abstract-translatedPresented work focused on researching cold resistance in insects (Pyrrhocoris apterus), especially in qualitative and quantitative composition and seasonal changes in the content of tocopherols and sterols in membranes. Collection of samples, tissue extraction, separation, sample preparation and the final analysis was included. There were detected three different sterols (animal cholesterol, plant sterols: campesterol and sitosterol). Also were detected ?-tocopherol and ?-tocopherol. Volume of cholesterol was in the range of 0.2 to 0.8 mol%, for phytosterols was the range from 1.2 to 15.2 mol%, and for tocopherols was the range from 0.1 to 31.3 mol%. Seasonal fluctuations of sterols and tocopherols were evaluated with a minimum in summer and maximum in winter.eng
dc.date.accepted2013-01-24
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineExperimentální biologie - specializace Fyziologie živočichůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programBiologiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeHodková, Magdalena
dc.contributor.refereeTomčala, Aleš


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam