Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorLepš, Jan
dc.contributor.authorKonečná, Marie
dc.date.accessioned2021-12-06T14:19:34Z
dc.date.available2021-12-06T14:19:34Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/24808
dc.description.abstractByly zkoumány rozličné aspekty myrmekochorie. Prvním byl efekt různých metod skladování semen na atraktivitu pro mravence. Dále životaschopná semenná banka odkladišť, tedy míst, kam mravenci odkládají nepoužitý materiál, tedy i semena po zkonzumování elaiosomů. Poslední pokus byl věnován obsahovým látkám diaspor vybraných myrmekochorních druhů rostlin. Byla zjišťováno koncentrace aminokyselin, cukrů, mastných kyselin, organických kyselin a polyolů přítomných v elaiosomech a semenech. Obsahové látky v obou částech diaspor byly porovnány s ohledem na taxonomickou příbuznost zvolených druhů.cze
dc.format65 (17 848)
dc.format65 (17 848)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectšíření semencze
dc.subjectelaisomcze
dc.subjectinterakcecze
dc.subjectrostlinycze
dc.subjectmravencicze
dc.subjectobsahové látkycze
dc.subjectchemismuscze
dc.subjectsemenná bankacze
dc.subjectodkladištěcze
dc.subjecthierarchický rozklad variabilitycze
dc.subjectmyrmecochoryeng
dc.subjectseed dispersaleng
dc.subjectelaiosomeeng
dc.subjectant-plant interactioneng
dc.subjectchemical contenteng
dc.subjectseed bankeng
dc.subjectrefuse pileeng
dc.subjecthierarchical decomposition of variabilityeng
dc.titleMyrmekochorie - evoluční a ekologické souvislosticze
dc.title.alternativeMyrmecochory - evolutionary and ecological contexteng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag44012
dc.description.abstract-translatedVarious aspects of myrmecochory were investigated. Effect of different storage methods on atractiveness of seeds with elaiosomes for ants was examined. Viable seed bank of refuse piles (places where ants deposit unused objects from ant nests, e.g. seeds after the elaiosome was eaten) and places outside them were compared. Chemical content of five major chemical groups, specifically amino acids, free fatty acids, organic acids, polyols and sugars, of elaiosomes and seeds of selected species was determined, and compared with respect to their taxonomic relatedness.eng
dc.date.accepted2015-05-27
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineUčitelství biologie pro střední školycze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programBiologiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeMartínková, Jana
dc.contributor.refereeMudrák, Ondřej


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam