Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSchuster, Jan
dc.contributor.authorZimmelová, Hana
dc.date.accessioned2021-12-07T12:18:09Z
dc.date.available2021-12-07T12:18:09Z
dc.date.issued2009
dc.date.submitted2009-04-23
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/27088
dc.description.abstractCeliakie je závažné, život ohrožující onemocnění dětí i dospělých. K diagnostice stačí provést odběr krve a při pozitivitě krevních testů biopsii tenkého střeva. Přes jednoduchost diagnostiky zůstává většina pacientů z různých důvodů nediagnostikována. Léčba tohoto onemocnění je relativně snadná - 100% vyloučení lepku z potravy. V naší společnosti není však takové vyloučení lepku ze stravy jednoduché. Lepek se používá v řadě průmyslově zpracovaných potravin. Dieta je finančně náročná, stát na speciální dietní potraviny ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie téměř nepřispívá. Tento přístup vede k tomu, že k zátěži časové - nutnost domácí přípravy stravy, psychické - závažnost onemocnění, jsou pacienti nuceni se potýkat i se zátěží sociální - finanční náročnost diety. Cílem bakalářské práce bylo vzhledem k nízké informovanosti gastronomických pracovníků o onemocnění a nutnosti speciální kuchyňské úpravy stravy prostudovat dostupnou odbornou literaturu a vypracovat jednoduchý výukový materiál pro tyto pracovníky. Materiál je vhodnou pomůckou i pro nově diagnostikované celiaky a nutriční terapeuty.cze
dc.format120 s., 39 s. obr. příloh
dc.format120 s., 39 s. obr. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectceliakiecze
dc.subjectbezlepková dietacze
dc.subjectlepekcze
dc.subjectglutencze
dc.subjectsdružení celiakůcze
dc.subjectceliakcze
dc.subjectbezlepkové potravinycze
dc.subjectobsah lepkucze
dc.subjectcoeliac diseaseeng
dc.subjectgluten-free dieteng
dc.subjectgluteneng
dc.subjectcoeliac disease associationeng
dc.subjectpeople with coeliac diseaseeng
dc.subjectgluten-free foodseng
dc.subjectgluten contenteng
dc.titleCeliakální sprue jako zdravotní, výživový a sociální problém.cze
dc.title.alternativeCoeliac disease as a health, nutritional and social problem.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag12400
dc.description.abstract-translatedCoeliac disease is a serious, life endangering disease that affects both children and adults. Diagnosing the disease is very straightforward, it is sufficient to conduct specialised blood tests and, if the results are positive, to carry out a biopsy of the small intestine. Despite being relatively simple to diagnose, the disease remains undetected in most patients for various reasons. Curing it is a rather uncomplicated process, merely requiring the removal of gluten from patients’ diets. However, this is not as easy as it sounds in today’s society. Gluten is used in a number of industrially manufactured foodstuffs. Furthermore, a gluten-free diet is financially demanding, and the government does not subsidise special dietary foods anywhere near as much as those of other European nations. The net result is not only intense labour as regards food preparation at home, but there is a psychological effect due to the severity of disease, as well an impact socially as patients have to face the financial demands of the diet. Unfortunately, culinary staff tends to be poorly informed about the disease, added to which there is a need to prepare meals in a special manner. Hence, the main goal of this thesis was to conduct research on the literature available and put together a simple instruction manual, intended as a convenient aid for nutritional therapists and even people newly diagnosed with coeliac disease.eng
dc.date.accepted2009-06-05
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVýchova ke zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace v pedagogicecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam