Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPešek, Milan
dc.contributor.authorDubnová, Martina
dc.date.accessioned2021-12-07T13:30:51Z
dc.date.available2021-12-07T13:30:51Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-29
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/28297
dc.description.abstractPráce se zabývá výskytem antioxidantů v potravinách, možnostmi jejich aplikace ve výživě a povědomostí populace o tématu antioxidanty. Teoretická část charakterizuje antioxidanty, jejich dělení, vlastnosti, vliv na lidské zdraví, výskyt v potravinách a jejich doporučené denní dávkování. Dále charakterizuje volné radikály a jejich negativní působení na organismus. Praktická část obsahuje výzkum znalostí populace o antioxidantech formou dotazníku. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Pojem antioxidanty zná 82% respondentů. K čemu antioxidanty slouží, správně uvádí 54% dotázaných. Ve kterých potravinách se antioxidanty nachází, ví 58% respondentů. Největší povědomost o antioxidantech má skupina pracujících, dále pak studujících a skupina respondentů v důchodu má o antioxidantech povědomost nejmenší. Z výzkumu vyplývá, že povědomost o antioxidantech, které hrají dnes velkou roli v prevenci a léčbě civilizačních onemocnění, je u více jak poloviny dotázaných nedostatečná.cze
dc.format61 s. (13 546)
dc.format61 s. (13 546)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectAntioxidantycze
dc.subjectvolné radikálycze
dc.subjectpotravinycze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectovocecze
dc.subjectzeleninacze
dc.subjectdoplňky výživycze
dc.subjectvitaminycze
dc.subjectminerálycze
dc.subjectkarotenoidycze
dc.subjectbioflavonoidy.cze
dc.subjectAntioxidantseng
dc.subjectfree radicalseng
dc.subjectfoodeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectfruiteng
dc.subjectvegetableseng
dc.subjectnutritional supplementseng
dc.subjectvitaminseng
dc.subjectmineralseng
dc.subjectcarotenoidseng
dc.subjectbioflavonoids.eng
dc.titleAntioxidanty v potravinách a možnosti aplikace antioxidantů ve výživěcze
dc.title.alternativeAntioxidants in food and possibilities of nutrition applicationeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag18651
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis concerns with the occurrence of antioxidants in foods, the possibilities of their applications in nutrition and population awareness on the topic antioxidants. The theoretical part describes the types of antioxidants, effects on human health and occurrence in foods and their recommended daily dosage. Further characterize free radicals and their negative effects on the organism. The practical part contains the research of the knowledge about antioxidants in the population in the form of a questionnaire. The results are analyzed and charted. The antioxidants are known by 82% of respondents. For the question ?What the antioxidants are used for? answered 54% of respondents correctly. In which foods the antioxidants are is known by 58% of respondents. The greatest awareness of antioxidants is in the group of workers, as well as students and in the group of retired respondents is the awareness of antioxidants slightest. Research shows that awareness of antioxidants which play a major role today in the prevention and treatment of lifestyle diseases and shows that more than half of respondent?s answers were inadequate.eng
dc.date.accepted2011-05-24
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVýchova ke zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace v pedagogicecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam