dc.contributor.advisor | Pešek, Milan | |
dc.contributor.author | Dubnová, Martina | |
dc.date.accessioned | 2021-12-07T13:30:51Z | |
dc.date.available | 2021-12-07T13:30:51Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.date.submitted | 2011-04-29 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/28297 | |
dc.description.abstract | Práce se zabývá výskytem antioxidantů v potravinách, možnostmi jejich aplikace ve výživě a povědomostí populace o tématu antioxidanty. Teoretická část charakterizuje antioxidanty, jejich dělení, vlastnosti, vliv na lidské zdraví, výskyt v potravinách a jejich doporučené denní dávkování. Dále charakterizuje volné radikály a jejich negativní působení na organismus.
Praktická část obsahuje výzkum znalostí populace o antioxidantech formou dotazníku. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Pojem antioxidanty zná 82% respondentů. K čemu antioxidanty slouží, správně uvádí 54% dotázaných. Ve kterých potravinách se antioxidanty nachází, ví 58% respondentů. Největší povědomost o antioxidantech má skupina pracujících, dále pak studujících a skupina respondentů v důchodu má o antioxidantech povědomost nejmenší. Z výzkumu vyplývá, že povědomost o antioxidantech, které hrají dnes velkou roli v prevenci a léčbě civilizačních onemocnění, je u více jak poloviny dotázaných nedostatečná. | cze |
dc.format | 61 s. (13 546) | |
dc.format | 61 s. (13 546) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Antioxidanty | cze |
dc.subject | volné radikály | cze |
dc.subject | potraviny | cze |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | ovoce | cze |
dc.subject | zelenina | cze |
dc.subject | doplňky výživy | cze |
dc.subject | vitaminy | cze |
dc.subject | minerály | cze |
dc.subject | karotenoidy | cze |
dc.subject | bioflavonoidy. | cze |
dc.subject | Antioxidants | eng |
dc.subject | free radicals | eng |
dc.subject | food | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.subject | fruit | eng |
dc.subject | vegetables | eng |
dc.subject | nutritional supplements | eng |
dc.subject | vitamins | eng |
dc.subject | minerals | eng |
dc.subject | carotenoids | eng |
dc.subject | bioflavonoids. | eng |
dc.title | Antioxidanty v potravinách a možnosti aplikace antioxidantů ve výživě | cze |
dc.title.alternative | Antioxidants in food and possibilities of nutrition application | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 18651 | |
dc.description.abstract-translated | The bachelor thesis concerns with the occurrence of antioxidants in foods, the possibilities of their applications in nutrition and population awareness on the topic antioxidants. The theoretical part describes the types of antioxidants, effects on human health and occurrence in foods and their recommended daily dosage. Further characterize free radicals and their negative effects on the organism.
The practical part contains the research of the knowledge about antioxidants in the population in the form of a questionnaire. The results are analyzed and charted. The antioxidants are known by 82% of respondents. For the question ?What the antioxidants are used for? answered 54% of respondents correctly. In which foods the antioxidants are is known by 58% of respondents. The greatest awareness of antioxidants is in the group of workers, as well as students and in the group of retired respondents is the awareness of antioxidants slightest. Research shows that awareness of antioxidants which play a major role today in the prevention and treatment of lifestyle diseases and shows that more than half of respondent?s answers were inadequate. | eng |
dc.date.accepted | 2011-05-24 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Výchova ke zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace v pedagogice | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |