Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSchuster, Jan
dc.contributor.authorŠvendová, Marcela
dc.date.accessioned2021-12-08T07:05:37Z
dc.date.available2021-12-08T07:05:37Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-27
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/29025
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá tématikou vhodné výživy u pacientů s diabetem 2. typu v počáteční fázi. Cílem bakalářské práce bylo sestavení edukačního materiálu pro tyto pacienty. Abychom získali data pro vytvoření edukačního materiálu, bylo zapotřebí, zjistit požadavky cílové skupiny. K tomu nám posloužil dotazník. Dotazník byl vypracován s cílem, zjistit u dané skupiny pacientů jejich požadavky na srozumitelnost, přehlednost a použitelnost edukačního materiálu u pacientů, kterým byla nově diagnostikována diabetes mellitus 2. typu. Do této edukační jednotky byly vybrány potraviny, které mohou snížit riziko rozvoje diabetu a zároveň působit preventivně na snížení hladiny cukru v krvi. Studiem v odborné literatuře jsem získala přehled o vhodných potravinách. Na základě zpracování dotazníku a samostudia jsme zhotovila edukační materiál pro tyto pacienty. Výzkumná část probíhala distribucí dotazníku k praktickým lékařům, kteří spolupracovali na výzkumné části. Téma edukace u pacientů s diabetem 2. typu jsem zvolila, jelikož je to celosvětový problém a počet nových pacientů přibývá. Jednou z příčin tohoto onemocnění je metabolický syndrom. A metabolický syndrom jde ovlivnit zdravou životosprávou.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectzdravá výživacze
dc.subjectdiabetes mellitus 2. typucze
dc.subjectedukacecze
dc.subjectedukační materiál.cze
dc.subjecthealthy dieteng
dc.subjectdiabetes mellitus type 2eng
dc.subjecteducationeng
dc.subjecteducational materialeng
dc.titleZdravý způsob výživy pro pacienty v počáteční fázi diabetu 2. typu - edukační materiál.cze
dc.title.alternativeHealthy nutrition for patients in early stage of diabetes type 2 - educational material.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag20329
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis deals with the topic of a suitable diet for patients suffering from type 2 diabetes in the early stage. The objective of the bachelor thesis was to create educational material for these patients. To obtain data for creating this educational material I had to determine the requirements of the target group. We used a questionnaire to conduct this. The questionnaire was compiled with the aim of determining comprehensibility, clearness and applicability of the educational material, required by a group of patients in whom type 2 diabetes mellitus was newly diagnosed. This educational unit was provided with a selection of foodstuffs that may decrease the risk of the development of diabetes and, at the same time, have preventive effects on reducing blood sugar level. I obtained information about suitable foodstuffs by studying expert literature. The questionnaire and my self-study prepared a basis for creating the educational material for these patients. The research part was conducted by handing out a questionnaire to physicians, both general practitioners and specialists, who participated in the research part. I have chosen the topic of education of patients suffering from type 2 diabetes mellitus, because it has become a worldwide problem and the number of new patients is growing. One of the causes of this disease is the metabolic syndrome, which can be influenced by a healthy diet.eng
dc.date.accepted2012-06-08
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVýchova ke zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace v pedagogicecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam