dc.contributor.advisor | Schuster, Jan | |
dc.contributor.author | Švendová, Marcela | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T07:05:37Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T07:05:37Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.date.submitted | 2012-04-27 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/29025 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce se zabývá tématikou vhodné výživy u pacientů s diabetem 2. typu v počáteční fázi. Cílem bakalářské práce bylo sestavení edukačního materiálu pro tyto pacienty. Abychom získali data pro vytvoření edukačního materiálu, bylo zapotřebí, zjistit požadavky cílové skupiny. K tomu nám posloužil dotazník. Dotazník byl vypracován s cílem, zjistit u dané skupiny pacientů jejich požadavky na srozumitelnost, přehlednost a použitelnost edukačního materiálu u pacientů, kterým byla nově diagnostikována diabetes mellitus 2. typu. Do této edukační jednotky byly vybrány potraviny, které mohou snížit riziko rozvoje diabetu a zároveň působit preventivně na snížení hladiny cukru v krvi. Studiem v odborné literatuře jsem získala přehled o vhodných potravinách. Na základě zpracování dotazníku a samostudia jsme zhotovila edukační materiál pro tyto pacienty. Výzkumná část probíhala distribucí dotazníku k praktickým lékařům, kteří spolupracovali na výzkumné části. Téma edukace u pacientů s diabetem 2. typu jsem zvolila, jelikož je to celosvětový problém a počet nových pacientů přibývá. Jednou z příčin tohoto onemocnění je metabolický syndrom. A metabolický syndrom jde ovlivnit zdravou životosprávou. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | zdravá výživa | cze |
dc.subject | diabetes mellitus 2. typu | cze |
dc.subject | edukace | cze |
dc.subject | edukační materiál. | cze |
dc.subject | healthy diet | eng |
dc.subject | diabetes mellitus type 2 | eng |
dc.subject | education | eng |
dc.subject | educational material | eng |
dc.title | Zdravý způsob výživy pro pacienty v počáteční fázi diabetu 2. typu - edukační materiál. | cze |
dc.title.alternative | Healthy nutrition for patients in early stage of diabetes type 2 - educational material. | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 20329 | |
dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis deals with the topic of a suitable diet for patients suffering from type 2 diabetes in the early stage. The objective of the bachelor thesis was to create educational material for these patients. To obtain data for creating this educational material I had to determine the requirements of the target group. We used a questionnaire to conduct this. The questionnaire was compiled with the aim of determining comprehensibility, clearness and applicability of the educational material, required by a group of patients in whom type 2 diabetes mellitus was newly diagnosed. This educational unit was provided with a selection of foodstuffs that may decrease the risk of the development of diabetes and, at the same time, have preventive effects on reducing blood sugar level. I obtained information about suitable foodstuffs by studying expert literature. The questionnaire and my self-study prepared a basis for creating the educational material for these patients. The research part was conducted by handing out a questionnaire to physicians, both general practitioners and specialists, who participated in the research part. I have chosen the topic of education of patients suffering from type 2 diabetes mellitus, because it has become a worldwide problem and the number of new patients is growing. One of the causes of this disease is the metabolic syndrome, which can be influenced by a healthy diet. | eng |
dc.date.accepted | 2012-06-08 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Výchova ke zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace v pedagogice | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |