dc.contributor.advisor | Zimmelová, Petra | |
dc.contributor.author | Franková, Zuzana | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T08:49:21Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T08:49:21Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-04-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/31141 | |
dc.description.abstract | Abstrakt:
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. První, teoretická část, obsahuje okruhy teoretických poznatků, stěžejních pro orientaci v problematice. Obsahuje anatomický a fyziologický přehled tlustého střeva a konečníku, problematiku kolorektálního karcinomu jako onemocnění od příčin vzniku, prvních příznaků až po léčbu. Stěžejním tématem práce je výživa ve vztahu k onkologii tlustého střeva a konečníku. Část práce je věnována kolorektálnímu screeningu.
Druhá, empirická část, se zabývá kvalitativním výzkumem. Celkem u šesti respondentů, kteří prodělali onemocnění kolorektálního karcinomu, je formou narativního rozhovoru zjišťováno, jakým způsobem choroba ovlivnila jejich stravovací návyky.
Snahou práce je podpořit pozitivní postoj společnosti k prevenci kolorektálního karcinomu a také umožnit veřejnosti nahlédnout do životních příběhů lidí po prodělaném onkologickém onemocnění tlustého střeva a konečníku. | cze |
dc.format | 67 s. | |
dc.format | 67 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Tlusté střevo a konečník | cze |
dc.subject | stravovací návyky | cze |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | kolorektální karcinom. | cze |
dc.subject | Colon and rectum | eng |
dc.subject | eating habits | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.subject | colorectal cancer | eng |
dc.title | Změny ve stravovacích návycích u pacientů s kolorektálním karcinomem | cze |
dc.title.alternative | Changes in eating habits at patients with colorectal cancer | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 34384 | |
dc.description.abstract-translated | Abstract:
This Bachelor´s thesis is divided into two parts. The first part, a theoretical one, describestheoretical knowledge which are essential for orientation in this issue. It includes anatomical and physiological summary of large intestine and rectum, the issue of colorectal cancer as a disease and it describes the cause of its origin, symptoms and a medical treatment. The thesis will examine eating habits in relation to the oncology of large intestine and rectum. A part of this thesis is devoted to the colorectal screening.
The second part, an empiric one, deals with qualitative research. There are six respondents who suffered a disease of colorectal cancer and they were inteviewed in which way the disease influenced their eating habits.
The aim of this thesis is to support a positive approach of society for colorectal cancer prevention and also let the public look into lifestories of people who suffered an oncological disease of large intestine and rectum. Colon and rectum, eating habits, nutrition, colorectal cancer. | eng |
dc.date.accepted | 2014-05-23 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Výchova ke zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace v pedagogice | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.description.defence | Z. Franková zodpověděla všechny dotazy členů ůkomise a ved.práce (viz. posudek) a obhájila BP. | cze |