dc.contributor.advisor | Vaněčková, Olga | |
dc.contributor.author | Hemmerová, Eva | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T09:33:51Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T09:33:51Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/32037 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá psychologickými aspekty postojů ke zvířatům a psychologickým kontextem konzumace masa. V teoretické části je probrán historický vývoj postojů ke zvířatům a jejich sociokulturní podmínění, diskutován je etický aspekt našich současných postojů ke zvířatům a psychologické mechanismy související s konzumací masa. Empirická část zkoumá postoje ke zvířatům a závislost přidělení mentálních kapacit určitému živočišnému druhu na jeho vnímané poživatelnosti. Výzkumný soubor se skládá z vegetariánů a veganů (n=207) a konzumentů masa (n=247). Pro lepší interpretaci byl kvantitativní přístup kombinován s kvalitativním šetřením (n=33). Výsledky podporují předpokládaný vliv vegetariánství a pohlaví na postoje ke zvířatům, stejně jako vliv konzumace masa na přisuzování mentálních kapacit. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | postoje ke zvířatům | cze |
dc.subject | morální status zvířat | cze |
dc.subject | meat paradox | cze |
dc.subject | konzumace masa | cze |
dc.subject | kognitivní disonance | cze |
dc.subject | karnismus | cze |
dc.subject | attitudes towards animals | eng |
dc.subject | moral status of animals | eng |
dc.subject | meat paradox | eng |
dc.subject | meat consumption | eng |
dc.subject | cognitive dissonance | eng |
dc.subject | carnism | eng |
dc.title | Psychologické a kulturní aspekty vztahu člověk a zvíře | cze |
dc.title.alternative | Psychological and cultural aspects of the human animal relationship | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 39433 | |
dc.description.abstract-translated | The bacherol thesis deals with the psychological aspects of attitudes towards animals and with psychological context of eating meat. The theoretical part is focused on a historical development of attitudes towards animals and their socio-cultural determination, and the ethical aspect of our current attitudes towards animals and psychological mechanisms associated with the consumption of meat is discussed there. The empirical part examines attitudes towards animals and dependence of attribution of mental capacities to specific species on its perceived edibility. The research group consists of vegetarians and vegans (n=207) and meat eaters (n=247). Quantitative approach was combined with a qualitative research for better interpretation (n=33). The results support an expected influence of vegetarianism and gender on attitudes towards animals, as well as the influence of meat consumption on the attribution of mental capacity. | eng |
dc.date.accepted | 2015-05-25 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Psychologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Psychologie | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Franclová, Marta | |