Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVaněčková, Olga
dc.contributor.authorHemmerová, Eva
dc.date.accessioned2021-12-08T09:33:51Z
dc.date.available2021-12-08T09:33:51Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/32037
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá psychologickými aspekty postojů ke zvířatům a psychologickým kontextem konzumace masa. V teoretické části je probrán historický vývoj postojů ke zvířatům a jejich sociokulturní podmínění, diskutován je etický aspekt našich současných postojů ke zvířatům a psychologické mechanismy související s konzumací masa. Empirická část zkoumá postoje ke zvířatům a závislost přidělení mentálních kapacit určitému živočišnému druhu na jeho vnímané poživatelnosti. Výzkumný soubor se skládá z vegetariánů a veganů (n=207) a konzumentů masa (n=247). Pro lepší interpretaci byl kvantitativní přístup kombinován s kvalitativním šetřením (n=33). Výsledky podporují předpokládaný vliv vegetariánství a pohlaví na postoje ke zvířatům, stejně jako vliv konzumace masa na přisuzování mentálních kapacit.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpostoje ke zvířatůmcze
dc.subjectmorální status zvířatcze
dc.subjectmeat paradoxcze
dc.subjectkonzumace masacze
dc.subjectkognitivní disonancecze
dc.subjectkarnismuscze
dc.subjectattitudes towards animalseng
dc.subjectmoral status of animalseng
dc.subjectmeat paradoxeng
dc.subjectmeat consumptioneng
dc.subjectcognitive dissonanceeng
dc.subjectcarnismeng
dc.titlePsychologické a kulturní aspekty vztahu člověk a zvířecze
dc.title.alternativePsychological and cultural aspects of the human animal relationshipeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag39433
dc.description.abstract-translatedThe bacherol thesis deals with the psychological aspects of attitudes towards animals and with psychological context of eating meat. The theoretical part is focused on a historical development of attitudes towards animals and their socio-cultural determination, and the ethical aspect of our current attitudes towards animals and psychological mechanisms associated with the consumption of meat is discussed there. The empirical part examines attitudes towards animals and dependence of attribution of mental capacities to specific species on its perceived edibility. The research group consists of vegetarians and vegans (n=207) and meat eaters (n=247). Quantitative approach was combined with a qualitative research for better interpretation (n=33). The results support an expected influence of vegetarianism and gender on attitudes towards animals, as well as the influence of meat consumption on the attribution of mental capacity.eng
dc.date.accepted2015-05-25
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplinePsychologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programPsychologiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeFranclová, Marta


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam