dc.contributor.advisor | Kernerová, Naděžda | |
dc.contributor.author | Pösingerová, Kateřina | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T06:58:37Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T06:58:37Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.date.submitted | 2016-04-22 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35279 | |
dc.description.abstract | Cílem diplomové práce bylo ve vybraném jateckém závodu analyzovat ukazatele zjišťované při klasifikaci jatečně upravených těl prasat. Na základě těchto informací byl statisticky vyhodnocen soubor jatečných zvířat poražených za období 2 měsíců. Celkem bylo analyzováno 74 024 jatečně upravených těl prasat. Jatečně upravená těla zařazená do SEUROP systému byla rozdělena do 6 hmotnostních intervalů od 60 do 120 kg s krokem po 10 kg. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla byla 91,98 kg. Ve hmotnostních intervalech 9099,9 kg a 8089,9 kg s průměrným podílem svaloviny 59,04 % a 59,77 % bylo poraženo nejvíce prasat (40 % a 32,2 %). Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny v jednotlivých hmotnostních intervalech o 0,96 %; 0,83 %; 0,73 %; 0,9 % a 0,99 %. Soubor prasat byl zatříděn do tří nejsledovanějších tříd S, E a U. Nejvyšší podíl svaloviny byl naměřen ve třídě S (61,61). Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny v jednotlivých třídách o 3,30 % a 4,79 %. Mezi hmotností jatečně upraveného těla a podílem svaloviny byl zjištěn korelační koeficient -0,34+++. | cze |
dc.format | 47 | |
dc.format | 47 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | prase | cze |
dc.subject | porážková hmotnost | cze |
dc.subject | SEUROP systém | cze |
dc.subject | pig | eng |
dc.subject | slaughter weight | eng |
dc.subject | system SEUROP | eng |
dc.title | Zatřídění jatečně upravených těl prasat na vybraných jatkách | cze |
dc.title.alternative | Classification of pig carcasses at selected slaughterhouse | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 33113 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this thesis was to analyse indicators determined during classification of pig carcasses within a selected slaughterhouse. On the basis of such information, a set of animals slaughtered during the period of 2 months was statistically evaluated. In total, 74 024 of carcasses were analysed. The carcasses classified within the SEUROP system were divided into 6 weight intervals from 60 to 120 kg with 10 kg spans. The average weight of all the slaughtered pigs from the set was 91.98 kg. The majority of the slaughtered pigs (40% and 32.2%) was found within the pig carcasses' weight interval of 9099.9 kg and 8089.6 kg with the average lean meat of 59.04% and 59.77%. With increasing carcass weight, the lean meat was decreasing by 0.96, 0.83, 0.73, 0.9, and 0.99% within individual weight intervals. The set of the pigs was incorporated into the three most observed groups, i.e. S, E, and U. The highest lean meat was found in the S group (61.61%). With increasing carcass weight, the lean meat was decreasing by 3.30 and 4.79% within individual groups. Between the carcass weight and the lean meat, the correlation coefficient of -0.34+++ was found. | eng |
dc.date.accepted | 2016-06-07 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agropodnikání | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |