Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBárta, Jan
dc.contributor.authorNováková, Renata
dc.date.accessioned2021-12-09T06:59:55Z
dc.date.available2021-12-09T06:59:55Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35416
dc.description.abstractV diplomové práci, která nese název "Hodnocení kvality chmele z tradiční a netradiční oblasti pěstování", byla porovnána kvalita hlávek chmele tří odrůd (Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Kazbek) získaných ze sklizně roku 2015. Produkci z netradiční oblasti pěstování reprezentují hlávky chmele ze soukromé chmelnice pana Ing. Martina Nováka z Obory na Táborsku. Standardní produkce chmele je reprezentována literárně dostupnými údaji o produkci pěstitelů z tradiční oblasti pěstování. V praktické části byl u vzorků z netradiční oblasti pěstování chmele proveden mechanický a chemický rozbor. Zjištěné údaje byly porovnány s hodnotami z dostupných prací z tradiční oblasti pěstování chmele. Cílem práce bylo zjistit, zda se dá kvalitní chmel vypěstovat i v jiné, netradiční oblasti pěstování chmele. Hlavní pozornost byla věnována stanovení obsahu alfa a beta kyselin. Vzorky byly analyzovány metodou EBC 7.7 (HPLC). Obsah alfa kyselin v testovaných vzorcích činil u odrůdy ŽPČ 4,06 % hm., u odrůdy Sládek 7,14 % hm. a u odrůdy Kazbek 4,67 % hm. Obsah beta kyselin činil u odrůdy ŽPČ 3,16 % hm., u odrůdy Sládek 3,93 % hm. a odrůdy Kazbek 4,51 % hm. Ve srovnání s charakteristickými hodnotami daných odrůd dosahují obsahy alfa kyselin vyšších hodnot, naopak beta kyseliny nižších hodnot.cze
dc.format88
dc.format88
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectchmelcze
dc.subjectŽatecký poloraný červeňákcze
dc.subjectSládekcze
dc.subjectKazbekcze
dc.subjectchmelové pryskyřicecze
dc.subjectchmelové polyfenolycze
dc.subjectHPLC.cze
dc.subjecthopseng
dc.subjectSaazeng
dc.subjectSladekeng
dc.subjectKazbekeng
dc.subjecthop resinseng
dc.subjecthop polyphenolseng
dc.subjectHPLC.eng
dc.titleHodnocení kvality chmele z tradiční a netradiční oblasti pěstovánícze
dc.title.alternativeThe Evaluation of the Quality of Hops from Traditional and Non-traditional Growing Areaseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag42430
dc.description.abstract-translatedIn this thesis, "The Evaluation of the Quality of Hops from Traditional and Non-traditional Growing Areas", the quality of three varieties of hop seed cones (Saaz, Sladek and Kazbek) from a non-traditional hop-growing region was analyzed and the data used for comparison. The primary aim of the study was to determine if there is a possibility of growing quality hops in a region that is not considered a hop-growing region. The hops that were tested were harvested in 2015 from a private hopfield located in Obora near Tábor. This hopfield is owned and managed by Ing. Martin Novák. Mechanical and chemical analysis was carried out on samples from Obora. The main goal of the analysis was to determine the alpha and beta acid content of the hop seed cones harvested there. Samples were analyzed with EBC 7.7 (HPLC). Alpha acid content of the tested samples in Saaz hops was 4.06 % w/w, in Sladek 7.14 % w/w and in Kazbek 4.67 % w/w. The content of beta acids in Saaz hops was 3.16 % w/w, in Sladek 3.93 % w/w and in Kazbek 4.51 % w/w. The collected data was then compared to published data for hops grown in traditional hop-growing regions. Alpha acid content was found to be higher in the hops grown in Obora, while beta acid content was lower.eng
dc.date.accepted2016-06-08
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam