Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorRozhon, Tomáš
dc.date.accessioned2021-12-09T06:59:57Z
dc.date.available2021-12-09T06:59:57Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35418
dc.description.abstractCílem práce bylo vyhodnocení kvality syrového kravského mléka v průběhu roku v závislosti na chovu. Ve dvou zemědělských společnostech, resp. ve třech chovech byly v roce 2015 sledovány celkový počet mikroorganismů (CPM), počet somatických buněk (PSB), rezidua inhibičních látek (RIL), bod mrznutí mléka (BMM), obsah bílkovin a tuku. Limity stanovené Evropskou unií pro CPM (100 tis./ml) byly u všech odebraných vzorků dodrženy. Limity stanovené pro PSB (400 tis./ ml) byly v Chovu I u 25 % vzorků překročeny a průměrná hodnota PSB byla statisticky významně vyšší (p<0,001) než v chovu II a III. Tyto výsledky poukazují na možný výskyt subklinických mastitid, což i z hlediska zpeněžování znamená pro chov významnou ztrátu. RIL nebyla prokázána u žádného vzorku. Zatímco průměrné obsahy bílkovin se ve sledovaných chovech příliš nelišily (3,69; 3,70; 3,67 %), obsah tuku v chovu I (3,84 %) byl statisticky významně nižší (p<0,001) než v chovech II a III (4,18; 4,12 %).cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdojnicecze
dc.subjectbazénové vzorky mlékacze
dc.subjecthygienická a mikrobiologická kvalitacze
dc.subjectsloženícze
dc.subjectdairy cowseng
dc.subjectbulk milkeng
dc.subjecthygienic and microbiological qualityeng
dc.subjectcompositioneng
dc.titleAnalýza jakostních ukazatelů mléka v závislosti na vybraných faktorechcze
dc.title.alternativeThe analysis of selected parameters on milk qualityeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag42442
dc.description.abstract-translatedThe aim of this work was to evaluate the quality of raw cow's milk during the year depending on the breed. In two agricultural companies, respectively in three farms there were monitored total bacteria count (TBC), somatic cell count (SCC), residues of inhibitory substances (RIS), freezing point, protein content and fat content in 2015. Limits of TBC given by European Union (100,000/ml) were kept in all farms. Limits set for SCC (400,000/ml) were exceeded in 25% samples in breeding I and the average value was significantly increased (p <0.001) in comparison to breeding II and III. These results suggest a possible occurrence of subclinical mastitis. For the company it means a significant economic loss. RIS has not been found in any sample. Average protein content of monitored breeding was not too different (3.69; 3.70; 3.67%). Fat content in breeding I (3.84%) was statistically significantly decreased (p <0.001) in comparison to breeding II and III (4.18 4.12%).eng
dc.date.accepted2016-06-09
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam