dc.contributor.advisor | Kábelová, Hana | |
dc.contributor.author | Korcová, Žaneta | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T07:00:00Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T07:00:00Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.date.submitted | 2016-04-22 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35421 | |
dc.description.abstract | Cílem diplomové práce bylo stanovit obsah - a -hořkých kyselin ve vzorcích chmele získaných z různých typů chmelnic a pěstitelských oblastí. Předmětem hodnocení byly odrůdy Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Premiant sklizené ve třech pěstitelských oblastech (Žatecko, Úštěcko, Tršicko) roku 2015. Bylo zkoumáno 9 vzorků chmele z konvenčního pěstování a 1 z ekologického způsobu pěstování. U všech oblastí pěstování, ze kterých byly odebrány chmelové hlávky, byla zjištěna nadmořská výška, množství srážek a průměrné teploty za vegetaci. Množství hořkých kyselin bylo měřeno metodou HPLC. Z našeho vypočítaného korelačního koeficientu vyplynulo, že u všech odrůd obsah - a -hořkých kyselin s větším množstvím srážek stoupá, s rostoucí nadmořskou a s vyššími teplotami za vegetaci klesá. | cze |
dc.format | 43 | |
dc.format | 43 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Chmel | cze |
dc.subject | - a -hořké kyseliny | cze |
dc.subject | nadmořská výška | cze |
dc.subject | klimatické podmínky | cze |
dc.subject | hop | eng |
dc.subject | - a -bitter acids | eng |
dc.subject | altitude | eng |
dc.subject | climatic conditions | eng |
dc.title | Porovnání kvalitativních ukazatelů odrůd chmele otáčivého (Humulus lupulus) z různých typů chmelnic | cze |
dc.title.alternative | Comparsion of qualitative parameters of hop (Humulus lupulus) cultivars from diferent types of hop-gardens | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 42472 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this thesis was to determine content of - a -bitter acids in samples of hop obtained from different types of growing regions. Object of research were cultivars of Saaz late, Sládek and Premiant cultivated in three growing regions (Žatecko, Úštěcko, Tršicko) in year 2015. Nine hop samples from conventional agriculture and one from bio production were examined. For all growing areas, from which hop cones were obtained, was determined altitude, rainfall and average temperatures during vegetation period. Quantity of bitter acids were measured by HPLC. Our calculated correlation coefficients showed that the higher altitude and average temperature the lower content of bitter acids was measured and more precipitation has positive impact on content of bitter acids. | eng |
dc.date.accepted | 2016-05-30 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie - Ekologické zemědělství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |